Tentokrát odpovídá Petr Vaněček, provozní ředitel skupiny AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

Zdroj: DeníkJak hodnotíte z pohledu vašeho byznysu letošní rok na trhu s ojetými vozy?

Naše prodejní výsledky jsou momentálně vyšší, než za stejné období v uplynulém roce. Ten byl s 86 tisíci prodaných aut nejsilnější za celou dobu naší existence, takže letos jde o dobrý, možná dokonce nejlepší rok v naší třicetileté historii. Zájem o ojeté vozy je nyní velmi vysoký, což je způsobeno řadou faktorů, které jen tak nezmizí. Těmi hlavními jsou nedostatek nových vozů, jejich rostoucí ceny a zhoršující se ekonomická situace.

Kdybyste měl definovat tři klíčové události pro vaši firmu, které vás v uplynulých třech letech ovlivnily, které by to byly?

Pandemie covid-19, která pro nás znamenala zásadní rozvoj on-line obchodování s ojetými vozy, kterých jsme přes internet prodali téměř patnáct tisíc. Pak krize s výrobou a dodávkami nových vozů, která pro nás znamenala přesun mnoha zákazníků od nových aut k ojetým, zejména zánovním a rychlý rozvoj naší značky Mototechna, která letos slaví 10 let od svého obnovení. A za třetí to bylo snižující se množství ojetých aut na trhu, což vedlo ke zvýšení jejich cen. Ke stabilizaci došlo až v posledních měsících, kdy ceny ojetin začaly, i díky slevovým akcím obchodníků včetně AAA AUTO stagnovat, a jsou jednou z mála komodit, kterých se momentálně příliš netýká jinak rychle rostoucí inflace.

Solidní nabídku solidně prostorných a dostupných aut pro rodiny mají korejské značky
Přehled 25 dostupných prostorných nových aut. Za úvahu stojí hodně korejských...

Mění se v současné situaci preference zákazníků?

Ano. V poslední době jsme zaznamenali přesun zákazníků k levnějším, menším a úspornějším vozům, což způsobují jednak vysoké ceny paliv po ruské invazi na Ukrajinu, ale také zvýšení životních nákladů v řadě oblastí běžného života. Nejpopulárnějšími karoseriemi jsou tak nyní hatchbacky, zatímco dříve to byly spíše vozy kombi. Registrujeme také vyšší zájem o auta na alternativní pohony.

Jak vidíte budoucnost prodeje ojetých vozů?

Každý pokles ekonomické úrovně obyvatel vždy vede k většímu zájmu o ojeté vozy, které jsou levnější variantou zajištění mobility než nové. Z tohoto hlediska vyplývá, že sektor ojetých aut čeká nejméně v krátkodobém a střednědobém horizontu silné období. Stále větší podíl budou mít mezi ojetinami elektromobily,a na to se intenzivně připravujeme – stavíme dobíjecí stanice a máme plány na rozvoj fotovoltaiky na našich pobočkách.

Které značky aut patří mezi TOP 5 nejprodávanějších?

Škoda, Volkswagen, Ford, Hyundai, Peugeot.

Pro SUV je dieselový pohon vhodnou volbou
Naftová auta nemusí být moc drahá. Máme aktuální přehled těch nejlevnějších
Model Fabia už má poměrně bohatou a zajímavou historii
KVÍZ: Škoda Fabia je tuctové auto. Ale i tak o něm nejspíše nevíte úplně vše...

TipCars.comTipCars.comZdroj: Deník