Nyní přichází do sněmovny ministr školství Robert Plaga s návrhem, aby si před katedru mohli stoupnout i vysokoškoláci, kteří neprošli fakultami připravujícími učitele, a to na všech stupních. Pedagogové se bouří. Profesor Stanislav Štech připomíná, že argumentem nemůže být nedostatek učitelů odborných předmětů, matematiky či fyziky.

Ministr Blatný mate lidi, a ti už neví, čemu mají věřit

Na druhém stupni ZŠ působí sedm procent nekvalifikovaných vyučujících, ale jen 2,4 procenta dosud nezahájilo učitelské studium. Proti Plagově novele ostře vystupují exministryně školství Kateřina Valachová i spolek Pedagogická komora.

Nejrozumnější stanovisko podle mě zastávají ti, kteří tvrdí, že každý ředitel ví, koho potřebuje a může přijmout. A spoustě z nich komplikuje život, že ze zákona musejí dát přednost člověku se štemplem z příslušné fakulty. Jenže ten zaručuje jen formální splnění požadavků. Pedagogické mistrovství nikoliv.

Pohřběte už někdo toho psa!

Stačí si připomenout, že poslanec Lubomír Volný, který by nejraději vychovával flákanci, je absolventem oboru tělesná a technická výchova na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Všichni skvělí učitelé nechť prominou.