Ano, je tomu opravdu tak. V této zemi se prostě o víkendu proti covidu neočkuje. Statistiky, které se nyní dostaly konečně na víc než třicet tisíc dávek denně, padnouv sobotu a v neděli téměř k nule.A to v situaci, kdy je tato zeměv počtu úmrtí na počet obyvatel na nejhorším místě v celém světě. Kdy máme po strop plné nemocnicea lidé nám umírají na covid po stovkách denně. Kdy si vláda dala odhlasovat veškeré myslitelné pravomoci nouzovým stavem, je tu zákaz vycházení přes hranice obce a vyjíždění přes okraj okresu. Kdy se na nás celá Evropská unie skládá, jen aby nám hned mohla poslat sto dvacet tisíc vakcín ze svého. Protože se nemůže nečinně dívat, jaká je to tady katastrofa. A co my uděláme? Dáme si od pátku odpoledne do pondělního dopoledne od očkování volno.

V příštích týdnech k nám budou proudit miliony schválených vakcín. Jasně, mohly a možná měly tu být o tři až čtyři týdny dřív, ale teď už tu prostě budou.

Sputnik V je ruská ruleta s neotestovanou vakcínou

Pokud nechceme tuto šanci prošvihnout a nechat dál umírat zbytečně tisíce lidí, pak se stav, kdy se o víkendu v této zemi nebude očkovat, musí změnit.

My občané musíme po naší vládě, po našem státu požadovat, aby to zorganizoval, a ano, když bude možnost pomoci, tak přidat i ruku k dílu. Nejde o nějakou rozmazlenost, ale o to, za jak dlouho se z toho dnešního srabu dostaneme, kolik stovek miliard navíc nás to bude ještě stát. A také, a to především, kolik tady bude muset ještě zbytečně zemřít lidí. Lidí, které by covid nezabil, kdyby byli naočkováni.

V příštích dnech Evropská léková agentura (EMA) zřejmě schválí revoluční jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson. Jenže EMA evidentně schvaluje na české poměry vakcíny ne pomalu, ale příliš rychle. Protože zdravotní pojišťovny prý nestačí schválit distributora. Takže vakcína sice bude, ale nebude ji prý mít kdo k lékařům rozvést. V nouzovém stavu? Opravdu?

Závod o naše životy

Premiér Andrej Babiš a prezident objednávají nepovolený ruský Sputnik a divnou čínskou vakcínu místo toho, aby řešili potřebné věci. A tou důležitou, zásadní věcí je vedle o tři měsíce později spuštěného lockdownu právě očkování.

Naděje jménem očkování sílí. Stačí jen chvíli vydržet

Mnoho lidí v Česku nadšeně mluví o Izraeli a dává ho za příklad. Ale tam opravdu očkovala doslova celá země, třeba i u benzinových pump, a stala se z toho věc celonárodního úsilí a ukázkou schopností Izraelců.

Zkusme, prosím, to samé. A cestu z covidové noci do jitra života zvládnout tak rychle, jak se jen dá.