Na neděli svolala vláda „otvírací“ sezení. Ministr Havlíček ústy otevírá už dlouho. Teď je to v ohrožení. Přitom hospodářství trpí, desetitisíce, možná statisíce lidí se právem třesou o svou existenci. Drtí je něco, co nezavinili a nemohou ovlivnit. Každý týden, kdy nemohou dělat své podnikání a práci, je pro ně šíleně drahý.

Záchrana je na obzoru

Kde je chyba?

Sluší se opakovat, že tu první udělala vláda, když v září, kdy epidemie bujela, nepřijala správná opatření. To už je ale historie. Teď jsou opatření dostatečná, fungují však jen na půl plynu.

Aniž by byl člověk Sherlockem Holmesem, příčinu najde: mnozí lidé zákazy nedodržují. Vyhýbají se testům a hygieně, někteří „TO“ snad dokonce přecházejí. Jiní zas věří paranoidním teoriím, které krom jiných šíří i bývalý prezident Klaus. Roušky pak považují za symbol nesvobody a nosí je pod bradou jako slinták.

Americký prezident Donald Trump.
Trump pověřil svůj tým předáním moci Bidenovi. V právní bitvě ale pokračuje

Vláda by měla se vší opatrností otevřít přinejmenším obchody. Musí však mluvit s lidmi. Musí jim konečně vysvětlit, že nad covidem vyhrajeme, když budeme všechno dodržovat. Bude to těžké. Zatím plácala páté přes deváté, teď musí mluvit jedním silným hlasem.