Michálkovice jsou jedním z dvaceti tří městských obvodů statutárního města Ostravy. Rozkládají se na necelých třech kilometrech čtverečních, na kterých žije něco kolem třech tisíc lidí. „Taková klidná a tichá vesnice přímo ve městě,“ pravil jednou soused investorovi. A ten mu dal mu za pravdu. Základním hodnotou domu je totiž jeho poloha, orientace do zahrady a vzrostlá okolní zeleň.

S orientací do prosluněné zahrady

Původní tvář domu byla klasická. Tak, jak se stavělo před desítkami let, tedy s malými okny, orientací ke světovým stranám a okolní zeleni. Vztahu k zeleni se držel i majitel, který dům otevřel do prosluněné zahrady. Díky svažitosti terénu je zároveň chráněn od hluku z ulice ze severní strany.

Venkovní terasa.Venkovní terasa.Zdroj: se svolením Daniela Labuzíka a Grad Prix architektů

Spojení se zahradou napomáhá robustní dřevěná dvoupodlažní terasa, která je umístěna podél celé jedné stěny. Jako stavební materiál posloužily opalované a kartáčované jedlové trámy. „Po celé délce terasy jsou navržena velkorysá posuvná prosklení,“ uvedl investor Daniel Labuzík, který tento projekt přihlásil i do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Novodobá stodola. Z nemalé části jde o stavbu projektovanou podle principů čínského učení feng-šuej.
Není stodola jako stodola. V té novodobé se žije jako na zámku

Původní stavbu bylo potřeba celou zrenovovat, šlo tak o takzvanou totálku, kdy se dostala do fáze hrubé stavby. Pryč musela i sedlová střecha, kdy už nebyla nahrazena v podobné formě. Stavba má nyní podobu krychle, a tedy s plochou střechou.

 „Celková dispozice domu byla přepracována. Jeho orientace směřuje do zahrady,“ uvedl Labuzík. Ve spodní – hlavní obytné části, otočené do zahrady, se nachází tři pokoje sloužící i jako ložnice a dvě koupelny, dále pak kuchyně a obývací pokoj.

Pokoje plné světla

„Součástí zázemí je pak také přehledná a velkorysá šatna, která díky svým rozměrům zároveň slouží jako domácí fitness. Uspořádání dispozice umožnilo využít zbylé prostory také pro spíž na potraviny a technický sklad s domácí dílnou,“ přiblížil architekt.

Hodně se pracovalo s okny, aby se do interiéru dostalo možné maximum světla. Původní okna do ulice byly zvětšena, na bocích přibyla francouzská okna. I směrem do zahrady je fasáda prosklena. Zkrátka tak moc, co ze stavebně technického hlediska dovolila.