K tvorbě nového domova v Praze 10 – Malešicích patřícího soukromému investorovi se dvojice architektů Klára Valová a Martin Vančura dostala ve fázi shell and core. Tedy těsně před finálním dokončením celé stavby, kdy už je sice o její hrubé podobě rozhodnuto, o řadě důležitých prvků však nikoliv.

Z vizuálního hlediska v objektu dominují odhalené pohledové betonové stropy a surová ocel, zaujmou i betonové stěrky na podlahách a stěnách.

Pocit domova díky dřevěné podlaze

„Pro zjemnění a docílení pocitu domova jsme v obytných místnostech použili jako kontrast dřevěnou podlahu v dekoru světlého dubu. Nábytek je z dubové dýhy, která je navíc namořena do šedohnědé tmavé barvy,“ uvedla Klára Valová z architektonického studia SMLXL.

Dále v interiéru hraje velkou roli bílý lak a tři odstíny šedivých barev.

Zajímavě se pracovalo i s povrchovými strukturami. Patrné jsou například na dveřích, kde byla použita perforovaná ocel.

close Pohled do interiéru. info Zdroj: se svolením studia SMLXL a Grand Prix architektů zoom_in Pohled do interiéru.

Do domu se vchází prvním nadzemním podlažím, kde je také šatna. Skryté zárubně dveří skvěle maskují vstup do garáže a technického zázemí. Obložení z lakované frézované desky dává této části objektu duch minimalismu.

V druhém podlaží se odehrává většina důležitého dění v domě.

Hodně důrazu architekti věnovali kuchyni, jelikož rodina investora ráda vaří. I proto pracovní plochy umístili po celém obvodu tak, aby pro každého bylo v tomto prostoru dostatek místa a nemuseli se při přípravě pokrmů navzájem omezovat.

Designově velmi povedeným prvkem je jídelní stůl vyznačující se atypickým a asymetrickým podnožím, které se skládá ze tří noh, přičemž každá je jinak otočená a je vyrobena z jiného materiálu.

V druhém nadzemním podlaží je také obývací pokoj, v němž je nepřehlédnutelná sedací souprava i konferenční stolky vyrobené na míru. Ze sofa se pak může vstát třeba k elegantnímu baru z dýhy.

Dominantně působí knihovna ze surové oceli, která materiálově souzní se zábradlím.

close Knihovna ze surové oceli materiálově souzní se zábradlím. info Zdroj: se svolením studia SMLXL a Grand Prix architektů zoom_in Knihovna ze surové oceli materiálově souzní se zábradlím.

Do druhého nadzemního podlaží se ještě bez potíží podařilo vměstnat WC, kdy tuto místnost charakterizuje elegantní kombinace betonové stěrky s tenkou ocelovou poličkou a dřevěným šuplíkem i závěsným světlem.

A je tu i třetí nadzemní podlaží.

Jde o soukromé patro, kde se nachází ne příliš rozměrná ložnice. Vyjímá se atypickým asymetrickým čelem postele. To je složeno z několika vrstev materiálů – architekti zvolili malbu, betonovou stěrku a textilní měkké svislé polštáře.

Ve třetím podlaží jsou k dispozici i dvě koupelny s velkoformátovými obklady, jenž jsou doplněné stěrkou. Eleganci hodně napomáhá dřevěný dýhovaný nábytek a tmavé baterie.

Vedle ložnice je umístěná prostorná šatna, která zároveň navazuje na jednu z koupelen.

„Je vybavena vestavnými skříněmi z lakované desky. Do stejné barvy je pak doladěn i perforovaný plech, který tvoří dvířka skříně s pračkou a sušičkou. Vše je opět doplněno surovou ocelí, která je atypicky použita i na kosmetickém stolku,“ dodala Klára Valová z architektonického studia SMLXL.

A to není vše – ve třetím podlaží jsou ještě dvě místnosti, které nyní slouží jako pokoj pro hosty a pracovna.

close Schodiště jakožto geometrická skulptura zakončená světlíkem pouští denní světlo do všech částí domu. info Zdroj: se svolením studia SMLXL a Grand Prix architektů zoom_in Schodiště jakožto geometrická skulptura zakončená světlíkem pouští denní světlo do všech částí domu.

Celkovou dispozici ovlivňuje mohutné betonové schodiště se zábradlím ze surové oceli a je to vlastně takové srdce celého domu.

„Tato geometrická skulptura zakončená světlíkem, který pouští denní světlo do všech částí domu, předurčila základní koncept barev, struktur a materiálů celého projektu,“ sdělila Valová.