Chatařům Kerska se vyplatilo jít v pátek 
v podvečer místo k vodě do restaurace U Pramene. Zástupci Policie ČR tu totiž spolu s pracovníky Obecního úřadu Hradištko-Kersko a technických bezpečnostních firem představili projekt Policie Kersku.

Jeho cílem je, aby co nejvíce zdejších objektů bylo opatřeno nějakým typem bezpečnostního zařízení, 
a tím se snížilo riziko vloupání do rekreačních objektů,
k nimž dochází zejména na podzim a v zimě, kdy citelně klesá návštěvnost a většina objektů je dlouhou dobu bez dozoru majitelů.

„Tento projekt jsme se rozhodli připravit vzhledem k častým případům majetkové trestné činnosti v Kersku. Jeho podstatou je větší zapojení samotných chatařů. Chceme, aby přijali vlastní zodpovědnost za bezpečí svého majetku," vysvětluje Jana Žďárská, vedoucí obvodního oddělení policie Sadská.

Díky dotaci z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR 2016 budou nakoupena technická zařízení na zabezpečení objektů, která budou chatařům zapůjčována na dva měsíce na vyzkoušení. Ti, kdo v pátek do restaurace
 U Pramene zavítali, se dozvěděli, jaké varianty zabezpečení vůbec existují
a jak různá zařízení fungují. V nabídce je široké spektrum variant od mechanických přes fotopasti, které samy o sobě nehlídají, ale pomáhají usvědčit pachatele, alarmy až po sofistikovaná elektronická zařízení.

Projekt má také své webové stránky, kam bude policie vkládat aktuální informace o případech trestné činnosti i preventivní rady. Chataři budou vyzýváni, aby sami sledovali dění ve svém nejbližším okolí a nebáli se hned zavolat na linku 158, když zaregistrují podezřelé osoby nebo vozidla.

„Chceme dát na vědomí široké veřejnosti, že Kersko je nejzabezpečenější chatovou osadou vůbec. Chceme tuto skutečnost propagovat co nejvíce, aby odradila potenciální pachatele," říká Marek Jirouš, vedoucí územního odboru PČR.

Tomu napomůže i pět nových nápadných cedulí, jejichž design mimochodem citlivě koresponduje s atmosférou chatové osady. Ty budou umístěny při vjezdech do Kerska, aby všichni, včetně případných pachatelů, věděli, že tahle osada je vskutku dobře zabezpečená.

„Díky tomuto projektu máme možnost upozorňovat, že tato obec je monitorována Policií ČR. Samozřejmě pro obec je důležité, že se zde lidé budou cítit bezpečněji," říká Alice Brettová, místostarostka Hradištka.

Další setkání zástupců policie a vedení obce s chataři je naplánováno na srpen.