Že je zápis do 1. třídy významným okamžikem v životě dítěte, jistě nikdo nepochybuje. První vstup na školní půdu bývá spojený s napětím a často i strachem malého člověka. Jaká bude paní učitelka? Na co se mě bude ptát? Co když to nebudu vědět nebo umět? To a ještě mnohem víc otázek se honí předškoláčkovi hlavou a leckdy vede ke zbytečnému stresu.

V nymburské MŠ Čtyřlístek se učitelky rozhodly  budoucím prvňákům pomoci nenásilným způsobem obavy ze zápisu překonat . Jak, to nám pověděla učitelka Dana Michnová:

„Chceme, aby děti šly do školy nevystrašené, aby se ujistily, že u zápisu budou řešit věci, které běžně zvládají. Proto jsme pro ně připravily „zápis nanečisto". Děti mohou přijít s rodiči a ve známém prostředí  si vyzkoušet úkoly, s nimiž se pak setkají u opravdového zápisu. Máme tu několik pohádkových stanovišť, která propojuje pohádka O kohoutkovi a slepičce.  Děti je procházejí a plní jednotlivé úkoly:  vyprávějí, kreslí, poznávají barvy či geometrické tvary atd. Za splněné úkoly dostávají razítka a na závěr dostanou jako  odměnu pohádkovou slepičku z perníku.  Už vloni jsme si ověřily, že tato akce dětem velmi pomáhá."