Existuje řada atraktivních projektů, které se zaměřují na ochranu přírody a zvířat, musí se však najít člověk, který k nim děti přivede. Tyršovka takového člověka má: učitele přírodopisu Marka Velechovského.

Ten se osobně zúčastnil před lety dobrovolnického programu, s nímž se dostal na tropický ostrov na Sumatře. Zažil vedro, mračna komárů a dalších parazitů a na vlastní oči se přesvědčil, jak projekt funguje. Podle něj je skvělé žít měsíc v pralese, bez elektřiny, vody, podílet se na konkrétních činnostech.

Již dnes se rozdávalo vysvědčení na dvou základních školách v Nymburce.
OBRAZEM: Žáci dostali vysvědčení o týden dříve

Nejsilnějšími zážitky pro něj bylo setkání s lidmi, které nikdy předtím neviděl, a tady s nimi žil v těsném kontaktu. Také podnebí a příroda. Smutným zážitkem bylo vidět spousty zvířat na černém trhu, která nelze zachránit. „Nám se podařilo díky penězům z prodeje fotografií některá z nich zachránit a vrátit je do čisté přírody. Jednalo se o jednadvacet tropických želv, čtyři krajty mřížkové – nejdelší hady na světě, a také dva outloně váhavé, poloopice, které bývají často používány k rituálním účelům," vypočítává pedagog.

Zpátky se vrátil se spoustou fotografií a videí, a tak mohla vzniknout prodejní výstava, jejíž výtěžek směřoval na podporu aktivit společnosti Green Life,
která rozjela projekt NEPZ, do něhož se Tyršovka zapojila.

„Naše děti formou různých sbírek a prodejem výrobků sehnaly peníze, a tak jsme mohli koupit několik arů deštného pralesa v české rezervaci. To je jedna z našich aktivit," vysvětluje učitel Velechovský.

Druhou aktivitou žáků z Tyršovky bylo spolupodílení se na financování protipytlácké hlídky, která v české rezervaci na Sumatře dohlíží na to, aby zde nedocházelo k nelegálnímu lovení zvířat nebo těžbě dřeva.

Pět dam, seniorek z Domova na zámku, se zúčastnilo soutěže o titul Miss staré koleno.
OBRAZEM: V Lysé volili Miss staré koleno

Nejnovějším počinem žáků ze Základní školy Tyršova je zakoupení fotopasti, na kterou rovněž sehnali peníze. Díky tomuto „oku" je zajištěný monitoring života v neprostupné džungli a umožňuje dětem vytvořit si obrázek o tom, co vše zde žije. Zároveň pomáhá při odhalování pytláků, kteří ve velkém zabíjejí volně žijící zvířata, i dalších, kteří zde ničí životní prostředí.

Žáci dostávají prostřednictvím videí na internetu jednou za půl roku čerstvé informace, které je možné z pralesa získat. „Děti se mohou přesvědčit, že má smysl takový projekt dál podporovat," říká učitel.

Do projektu je zapojená třída, v níž je Marek Velechovský třídním, na besedy zve pedagog vždy celou školu. Příležitost využije tak šest tříd. Ne všichni kolegové sdílí jeho nadšení pro podporu vzdálených ekosystémů. „Každý má své zaměření. Jde o to, aby si člověk vybral svůj projekt, jehož prostřednictvím může pomáhat. Já jdu cestou zvířat," říká Marek Velechovský.

Šestiletý František bude mít díky Run for Help svoje rehabilitační křeslo.
V Poděbradech běželi, a tím pomohli Františkovi