O tom, že obyvatelé chatové oblasti Kersko jsou lidé svérázní, vypráví zřetelně už kultovní film Slavnosti sněženek. Na začátku poetické komedie je scéna návratu místních 
z restaurace Hájenka, sjíždějících na kolech do příkopů. A vzápětí zastavených policistou, který jim vyšroubuje ventilky a zahodí je. „Vypustil jste nám duši," říká symbolicky Rudolf Hrušínský.

Jakoby v návaznosti na tuto scénu vymysleli místní chataři loni „zlepšovák", který je v regionu skutečnou raritou. Ježdění do Hájenky a jiných podniků na golfových elektrických vozících. Ani tentokrát nemají policisté z jejich nápadu pražádnou radost a důrazně varují, že podobné případy budou tvrdě postihovat. Zvláště, pohybuje-li se golfový vozík po běžné silnici 
a řídí jej člověk pod vlivem alkoholu či drog.

V loňském roce policisté zaznamenali nejméně čtyři případy takového chování. Ačkoliv místní hovoří 
o zcela běžné praxi, zejména v letních měsících. „Vymysleli, že to vlastně není auto, a tak při řízení pod vlivem alkoholu na ně policisté nemohou. Pak po nocích jezdí přes Kersko, už jsem zažila i poměrně hlučné pořádání závodů po cestě 
z hospody hluboko po půlnoci," říká jedna z obyvatelek chatové oblasti.

Jenže ona nepostižitelnost před zákonem je pouhý klam. „Podle zákona o silničním provozu se za vozidlo považuje motorové vozidlo, nemotorové vozidlo nebo tramvaj. Řidičem je podle tohoto zákona účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí mimo jiné motorové vozidlo. Kdo tedy řídí golfový vozík, považuje se za řidiče," vysvětluje policejní mluvčí Petra Potočná.

Je tedy patrné, že při řízení golfového vozíku pod vlivem alkoholu může přijít stejná sankce, jako za stejné situace při řízení auta. „Upozorňujeme tedy řidiče těchto golfových vozíků, aby je nepoužívali na pozemních komunikacích v obcích, neboť těmto řidičům hrozí postih u správního orgánu za spáchaný přestupek podle zákona o silničním provozu. Závažnější sankce dále hrozí, pokud by vozík řídili po požití alkoholu nebo užití jiné návykové látky," upozorňuje Potočná.

Sečteno a podtrženo: golfová vozítka na silnice nepatří, nejsou do běžného provozu schválena a při jízdě po silnici v těchto strojích hrozí sankce už jen za tento fakt. Pokud navíc bude řidič pod vlivem alkoholu, a to je při cestě v Kersku z Hájenky v podstatě pravidlem, hrozí mu stejný postih, jako kdyby řídil opilý auto.

Policisté jinými slovy také říkají, že nebudou podobně tolerantní jako Josef Somr coby policista ve Slavnostech sněženek. O ventilky se řidiči golfových vozíků zřejmě bát nemusí. Ale o tisícovky ve svých peněženkách a ztrátu řidičáku určitě ano.