Příznivci výtvarného umění a majitelé estetického cítění, kteří přišli v sobotu  do  Lesního ateliéru Kuba, zažili   v pravdě  uvolněné, poetické odpoledne. Při vernisáži výstavy s výmluvným názvem Kočka pro pana Hrabala… a jiné grafiky představila Jana  Kubová jejího autora, výtvarníka ze Sadské, ale 
i z Ústí Michala Nováka. Pro většinu přítomných bylo jeho jméno dosud  neznámé, přestože Michal Novák pracuje ve svém sadském ateliéru už řadu let a jeho rodina má kořeny v Nymburce. Ale to se vernisáží změnilo.

Poté co sympaťák v černém svetru a šále ve svém bezprostředním vyprávění osvětlil svůj vztah k Nymbursku, zdejší přírodě i k mistru Hrabalovi, ve zkratce přiblížil svoji výtvarnou dráhu, kterou ušel od dětství až  k téhle výstavě, 
a poté co si přítomní prohlédli vystavené grafické listy, nabyli všichni pocitu, že je jim velmi blízký a že  ho vlastně dávno znají.

„Tatínek náš je z Nymburka, jeho rodiče, Novákovi, měli ten obchod na náměstí, co je dnes Eliška. Bratr má chatu 
v Pístech, jezdíme sem od dětství. Mně se tu líbí, mám rád písek a borovice. Ten kraj má pro mě ohromnou pozitivní energii. A proč kočka pro Hrabala? Zase se vracím k tomuhle kraji. Náš pradědeček byl jeden z těch strejců, co jsou v Postřižinách ve správní radě. Mám Hrabala  rád,  mně se moc líbí ten jeho smích skrz slzy," řekl Michal Novák Nymburskému deníku těsně před zahájením výstavy. 

Vystavené grafiky jsou výtvarníkovy práce z posledních dvou let. Novák o nich říká: „Grafika mě baví v současné době asi nejvíc. Na rozdíl od malování vidíte výsledek  s určitým zpožděním, je to takový trošku zázrak, když se to povede.  Hodně mě inspiruje hudba, vidím těsné propojení 
s výtvarnou tvorbou, vždyť barvy jsou jako tóny. Taky se snažím, aby všechny moje grafiky měly nějaký příběh, aby si v nich lidé mohli číst. 
Například v grafice Kočka pro Hrabala jsem spojil kočku slavného Václava Hollara 
s Hrabalovým portrétem.  I ten název může každý vnímat po svém: Kočka pro Hrabala, nebo Kočka prohrabala…"

Michal Novák má  mnohem širší záběr, než je z výstavy patrné. Intenzivně pracuje se dřevem nebo se  zabývá  ilustracemi. Vytvořil  například postavičky k animovaným regionálním pohádkám podle legend z Ústecka, které  už mají tři díly a  namluvily je osobnosti ne menší než Jiřina Jirásková nebo Pavel Liška.

Výstava Michala Nováka, který o sobě říká „Ich bin ein Sadšťák", potrvá do konce března a je jen na vás, zda si ji necháte uniknout.