Domov Rožďalovice je známý tím, že vytváří důstojné podmínky pro život seniorů. To se odráží i ve 
starosti jeho pracovníků 
o smysluplné, kvalitní naplnění volného času klientů. Proto jeho tým připravuje pestrou nabídku kulturních akcí, které pořádá v průběhu roku nejen pro své klienty, ale pro širokou veřejnost. Mezi ně patří i výtvarné výstavy.

Velikonoční výstava je jednou z těch, které se konají tradičně. Hned na dvou místech, ve výtvarné dílně na Zámku 
a ve výtvarné dílně v Klášteře, měli možnost návštěvníci obdivovat ve čtvrtek a v pátek jedinečná dekorativní dílka vztahující se k velikonočním svátkům. Věnečky, košíčky, dekorace z nejrůznějších materiálů včetně keramické hlíny by si nezadaly s drahými komerčními výrobky, které nabízejí obchody a obchůdky v centrech měst i velká nákupní střediska. Těm ovšem chybí to zásadní, punc rukodělnosti a duše. Jejich autory jsou totiž jen a jen klienti Domova.

„Vedle Velikonoc je to ještě Vánoční výstava, která je tradičně na seznamu ročních akcí Domova. Klienti mají možnost navštěvovat v průběhu roku výtvarné dílny, kde všechnu tuhle krásu vyrábějí. K aktuálnímu svátku vždycky tak tři měsíce předem. Vlastně když skončí Vánoce, začínají se chystat Velikonoce," říká o vystavených, vesele barevných exponátech ředitelka Domova Jana Příhodová.

Jaké výrobky a z jakých materiálů klienti Domova tvoří? Od vedoucí aktivizace Jaroslavy Krausové se dozvídáme, že je to jednak keramika, Domov má totiž díky sponzorskému daru vlastní keramickou pec, pak jsou to výrobky precizně splétané z barevného papíru, například košíčky nebo věnečky, najdeme tu dokonce květinky vyřezávané ze dřeva. Málokdo z těch, kdo si přijde vybrat a zakoupit za nepatrnou cenu některý z výrobků, odolá vpravdě jarním 
a velikonočním dekoracím 
a aranžím s typickými vajíčky, kuřátky, živými květinami nebo naklíčeným obilím.

Nechybí ani voňavé exponáty, a to barevná mýdla. I ta dokáží senioři v rámci výtvarné činnosti vyrobit. „Objednáváme velké mýdlové kvádry, které klienti nejprve rozřežou na kostičky. Pak je rozehříváme v mikrovlnné troubě a lijeme do formiček. Klienti do nich přisypávají například různé bylinky, takže u toho máme i aromaterapii. Ztuhlá mýdla pak stačí vyklopit z formiček a pěkně zabalit," prozrazuje proces výroby barevných mejdlíček Jaroslava Krausová.

Podle ředitelky Domova se ručních prací účastní kolem 80 klientů z celkového počtu zhruba 190. „Za tu dobu, co tady působím, jsou výrobky našich klientů rok od roku krásnější. Je na místě říct, že je to velká zásluha právě Jaroslavy Krausové, která vede náš aktivizační tým. Pracuje na tom i doma, leckdy v noci, někdy mám pocit, že ani nespí. Díky úrovni výtvarných prací našich klientů se můžeme prezentovat nejen doma, ale také na výstavách v rámci Středočeského kraje, například v Nymburce, ale i v Praze," říká ředitelka Domova.

Pokud vás zajímá, kdy uspořádá Domov další báječnou akci, pak vězte, že to bude Zámecká slavnost v sobotu 21. května. Vždy je to příjemné setkání klientů nejen s Rožďalovickými, ale i s lidmi z širokého okolí.