Dlouhé nožky, vyjevený výraz a přitulení se ke kobylí matce. Tak vypadaly první okamžiky narozeného hříběte ve stádu divokých koní u Milovic v neděli dopoledne.

Loni v říjnu se v milovickém stádu narodilo první hříbě divokých koní na našem území po několika staletích. To však bylo počato ještě 
v Anglii, klisna dorazila do Čech už březí. Nedělní přírůstek je tak prvním počatým koníkem přímo u Milovic a jeho otcem je nepochybně jediný hřebec ve stádu Northcroft Firestarter. Matkou je klisna Fanny.

Etoložka Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Univerzity Karlovy měla štěstí pozorovat porod na vlastní oči. Hříbě přišlo na svět přesně v 10:55. Klisna Fanny je porodila pod starým bezem. Matka ho po přibližně jedenácti minutách poprvé olízla. „První chvíle po porodu jsou pro matku a potomka klíčové pro navázání vzájemného pevného vztahu," podotýká Martina Komárková. V 11:31 se hříbě postavilo poprvé na nohy.

Situaci chvíli na to zdramatizovala samice pratura, která s bučením přiběhla na místo porodu. Klisna znervózněla a obklopena dalšími třemi tetami odběhla z místa. „Hříbě, pouhé dvě minuty po tom, co se poprvé postavilo na nohy, ji bez problému následovalo," popisuje Martina Komárková. Tři hodiny poté, co se postavil, si hřebeček poprvé lehl.

Další dramatické chvíle přinesl střet matky hříběte 
s jednou z dominantních klisen. V okamžiku, kdy si dominantní klisna Hellie vynucovala blízký kontakt, reagovala matka na její chování hrozbami a Hellie po ní začala vykopávat. Pro matku oslabenou porodem i hříbě, které se drželo v její blízkosti, šlo o nebezpečné chvíle.

Situaci krátce na to zklidnil hřebec Northcroft Firestarter, který ve 14:43 poprvé přiběhl ke klisně s hříbětem, doprovázený klisničkou narozenou loni v říjnu. „Oba byli stejně zvědaví. Zatímco hřebec respektoval sklopené uši klisny, a zkoumal svého syna zpovzdálí, klisnička zkoušela vyzývat novorozence ke hře. Zatím neúspěšně," popisuje Martina Komárková.

Do čtyř hodin po porodu se 
s novým příchozím seznámilo celé stádo a pomalu se vracelo k zaběhnutým pořádkům. „Tedy k odpolednímu odpočinku proloženému pastvou," uzavírá Martina Komárková.

„Jsme rádi, že se divokým koním v Milovicích daří. Pro budoucnost hříbat je nyní důležité, aby se pastvinu podařilo včas rozšířit," doplnil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Původně čtrnáctičlenné stádo koní se tak opět rozrostlo a pro letošek to podle odborníku není zdaleka všechno. Březích je údajně většina klisen, a tak se dají očekávat další přírůstky do stáda.

Zdroj: Youtube