Záchod na chodbě pro tři byty, kamna na uhlí a několik desítek let protékající střecha. Tak vypadá dům čp. 78 z roku 1921 v Sadské, kde ještě letos bydleli lidé v městských bytech v takových podmínkách, jako v polovině minulého století.

Nové vedení radnice se ale rozhodlo k radikálnímu kroku. Z rozpočtu vyčlenilo přes pět milionů korun a dům bude od střechy až po sklep opraven. Na akci je projekt hotový a vydáno stavební povolení. Opravit je nutné 
i fasádu včetně vikýře na střeše, který je už nyní zabezpečený od střechy podpěrou, aby někomu nespadl na hlavu.

„Bydlely tady problémové rodiny, podařilo se je přestěhovat jinam. Do střechy zatéká už desítky let, je potřeba opravit v podstatě celý vnitřek domu. Do teď se vždycky udělalo jen něco malého, třeba nové dveře, plastová okna, ale dům chátral dál," vidí problém místostarosta Václav Frank.

Oprava se bude týkat jednak střechy, krovů, ale také podlah a stěn domu. „V domě je rozveden plyn, takže počítáme s tím, že se do každého bytu dá samostatný plynový kotel," vysvětlil Frank s tím, že první myšlenka byla udělat společné ústřední topení do celého dmu, ale kvůli tomu, že by mohlo dojít k hádkám, kdo kolik bude za plyn platit, přistoupili Sadští ke druhé variantě.

V podkroví domu se nachází velmi zajímavý prostor, ze kterého by vedení města chtělo udělat další dva byty. „Problém je se získáním dotace. Na obyčejnou opravu domu nebývá vypsán téměř žádný dotační titul. Maximálně na sociální nebo startovací byty. Ale toho já příznivec nejsem. Pokud bychom udělali sociální byty, hrozilo by, že je obyvatelé domu zdevastují," dodal místostarosta s tím, že město peníze na opravu má.