Po teroru, mezinárodních incidentech 
i kontroverzních oslavách státního svátku přišel konečně zklidňující víkend.
Města a obce žily v duchu smíření, sousedské pohody a přátelských úsměvů. Takovou atmosféru dokáží vyvolat dny, kdy se na adventním věnci zapaluje první ze čtyř svíček. A na náměstích a návsích se rozzáří vánoční stromy. Zažili jsme tyto příjemné chvilky v pátek navečer v Nymburce a o den později v Lysé nad Labem.
Nymburské rozsvěcení stromu bylo v mnoha ohledech jiné, než v předchozích letech. A z prvních reakcí Nymburáků na sociálních sítích vyplývá, že jednoznačně lepší.

Přibylo stánků. Což je pozitivní fakt, pokud se budeme bavit o nabídce svařáků, občerstvení a snad i třech stánků s trdelníky. Proč se ovšem vsunuje na náměstí před vánocemi i „posvícenský" stánek s perníkovými srdci, to je záhadou.

Zatímco většina dobrot byla mírně zpoplatněna, městský stánek nabízel svařák zdarma. Což například dlouho nemohla pochopit jedna z žen, která vytrvale nabízela prodávajícím alespoň dvacku. Ukazuje to, jak už máme hluboko zakořeněno, že nic není zadarmo. A to vůbec není na škodu.

Ve výběhu vedle stromu se objevila živá zvířata, konkrétně dvě ovečky a tři kozy. Jedné z ovcí se improvizovaný Betlém evidentně nezamlouval, a tak se ještě za denního světla vypravila po silnici přes nymburské náměstí kolem pizzerie směrem ke spořitelně. Což také jeden z všímavých Nymburáků fotograficky zaznamenal. Na most a k delšímu pochodu na Kolín se však nedostala a byla vrácena mezi poslušnější kolegyně.

Večerní program před samotným rozsvícením čítal dvě pěvecká vystoupení místních školáků. Navodila příjemnou vánoční atmosféru a při pár stupních nad nulou nebyla ani příliš dlouhá, aby mnohasetčlenný dav na náměstí výrazněji promrznul. Na závěr přišlo překvapení: devítiminutová laserová show, na jejímž konci bylo odpočítávání a za nadšeného jekotu dětí rozsvícení stromu.

Jak už bylo řečeno, první ohlasy Nymburáků jsou až na výjimky velmi pozitivní. A to jak ohledně celého programu, tak samotného nazdobeného stromu.

Také v Lysé se dočkali jednoho překvapení. Na rozdíl od Nymburka se jej stovky lidí na Husově náměstí dočkaly až po rozsvícení stromu.

Ale popořadě. Pakliže jsme zmínili stánek s perníkovými srdci na nymburském náměstí, v Lysé bylo v tomto ohledu kýče mnohem více. Na náměstí byl kolotoč s mašinkami, děti se vozily v ohrádce na oslících (ano, jako o posvícení) a ani tady nechyběla perníková srdce. Řada dětí přivítala příchod adventu v sedle jednoho ze dvou velbloudů, kteří se proháněli po náměstí dokola jako po Sahaře. Naštěstí nechyběla místa s vánočním punčem či adventními věnci. Tradiční vychytávkou jsou ohniště uprostřed, kde se může každý ohřát.

V rámci kulturního programu zazpívali místní prvňáci, kteří pak byli na pódiu vystřídání souborem AMA Musica, což je dětský sbor Základní umělecké školy F. A. Šporka. Obzvláště Hallelujah s původním anglickým textem bylo působivou předehrou před samotným rozsvícením. Ještě před ním popřál všem hezké svátky starosta Jiří Havelka a pak už Mikuláš z pódia odpočítal vteřiny do rozsvícení. „Jééé, stejnej," vydechlo náměstí napůl s úlevou, napůl trochu zklamaně po očekávaném okamžiku. Nutno dodat, že Lysá má stálý vánoční strom v rohu náměstí a patrně také neměnnou výzdobu stromu.

A pak přišlo překvapení. Zpoza pódia vylétl až k nebi anděl. Tedy přesněji, byl vyvezen plošinou kam až to šlo a přitom zazpíval nádhernou vánoční píseň. S odstupem to může působit až komicky, ale v tu chvíli byli všichni na náměstí dojatí a spokojení. A o to šlo.

Závěrečnou tečku za kulturním programem udělala místní hasičská dechovka se souborem AMA Musica. 
A mohlo se jít zase na kolotoč.

(Fotogalerie u tohoto článku je pouze z Lysé. Snímky z Nymburka jsou u článku Vánoční strom se v Nymburce rozzářil do noci)