Dlouhé přípravy na stavbu budoucího obchvatu města pokračují. Přibližně 25 procent plochy, která bude pro stavbu potřeba, je vykoupeno. Město si dalo termín pro vykoupení dalších pozemků do poloviny roku. Začala také jednání ohledně financování projektu.
Podle starosty Jiřího Havelky dostali všichni majitelé pozemků informaci o výkupu, v březnu bude radnice rozesílat další výzvy těm majitelům, kteří se ještě neozvali. „Zatím si zastupitelstvo nestanovilo, co bude s těmi pozemky dělat dál. Specifickou věcí jsou pozemky od státu či kraje, kde jsme také v nějakém jednání," sdělil Jiří Havelka.

Zastupitelé se shodli na tom, že by byli rádi, aby náklady na projekt byly pokud možno alespoň z části hrazené ze zdrojů Evropské unie. „Měli jsme jednání s Centrem regionálního rozvoje, kde jsme se dotazovali, za jakých podmínek by se mohly peníze za projektovou dokumentaci nebo za výkup pozemků stát uznatelnými náklady. V polovině února jsme dodali podklady a na Centru nám sdělili, že z jejich pohledu by bylo ideální, kdyby za vším stál kraj jako investor," řekl Havelka s tím, že nyní má město s krajem smlouvu o spolupráci a zřejmě by to znamenalo úpravu smlouvy, která nyní říká, že město má vypsat výběrové řízení na zhotovitele pozemku, vykoupit pozemky a dovést přípravy k vydání stavebního povolení. Nově by tyto kroky měl udělat kraj a město by investovalo peníze. „Poté, až by došlo k plnění ze strany poskytovatele dotace, by se nám peníze mohly zčásti vrátit," vysvětlil starosta. Ten zatím ovšem nemá představu o tom, kolik pořízení projektové dokumentace bude stát, protože Lysá nad Labem tak velkou akci ještě nedělala. V letošním rozpočtu má Lysá vyčleněno zatím pět milionů korun. Finanční odhad na výkup pozemků je někde mezi 25 až 30 miliony korun za stanovenou výkupní cenu, v letošním roce v rozpočtu počítají zhruba 21 milionů korun.

Město však nepředpokládá, že by se do poloviny roku podařilo vykoupit všechny potřebné pozemky. „Buď jsou tam nedohledatelní vlastníci, nebo máme vlastníky v zahraničí, ale samozřejmě tam zůstane i část těch, kteří nebudou chtít prodat ani nebudou chtít směnu. V tu chvíli bude muset zastupitelstvo stanovit další postup, co s těmi lidmi. V tuto chvíli ten postup nemáme stanovený," sdělil starosta Havelka a dodal, že existuje zákonná cesta, kterou se pozemky dají získat 
i přes nesouhlas majitelů, protože se jedná o liniovou stavbu, což je vyvlastnění. Ale sám prý tento způsob nepodporuje. Podle něj půjde maximálně o několik majitelů, se kterými město ještě bude jednat.

Pokud vše půjde podle plánu, vidí starosta časový sled událostí následně. V polovině roku 2017 by město mohlo zažádat o stavební povolení, které by mohlo být v tom samém roce vydáno. „Když vše dobře půjde, bylo by fajn, kdyby do konce programovacího období plus dva roky, což je v roce 2023, bylo hotovo. To by bylo opravdu super," doufá starosta Lysé Jiří Havelka.