Většinu koaličních jednání má za sebou v Lysé nad Labem vítězná ODS v čele s Jiřím Havelkou. Přesto zatím nikdo nechce říci nic konkrétního, jak by měla povolení koalice v tomto městě vypadat. „Jasno bychom měli mít odhadem koncem týdne," řekl v úterý Nymburskému deníku dosavadní a s největší pravděpodobností i budoucí starosta Jiří Havelka(ODS). Ten získal 
v komunálních volbách nejvíc preferenčních hlasů, celkem 758, a jako lídr vítězné strany má velkou šanci, a jak sám řekl hned po volbách i ambice stát se opět na další čtyři roky starostou.

Pojďme se podívat čistě hypoteticky, jak by mohla budoucí koalice vypadat. Pokud by se dva nejsilnější subjekty, ODS a „Kulturně!" postavily programově proti sobě, z patnáctičlenného zastupitelstva zbývá sedm mandátů. Z toho jsou dva mandáty komunistů, se kterými nechce ani jedna ze dvou jmenovaných stran vyjednávat, takže zbývá pět mandátů. Dva získalo hnutí ANO 2011, po jednom Naše Lysá, ČSSD, Cesta města a KDU-ČSL s podporou STAN. Otázkou zůstává, kdo se k jaké straně přikloní.

Druhá možnost, kterou už někteří vidí například na sociálních sítích jako naprosto jasnou a bez problémů, je spojení ODS a „Kulturně!" s některými osamocenými jedinci. Jenomže tato možnost je méně pravděpodobná, i když se programy obou seskupení 
i na některých věcech shodnou. „Jednání stále probíhají, zatím se díváme na programové shody, abychom mohli sestavit co nejlepší koalici, která povede město kupředu," řekl k jednáním Jiří Havelka.
A na tom se Havelka shoduje i s Petrem Eliškou, lídrem druhého nejsilnějšího subjektu, který vzešel z voleb. „Řešíme oblasti, kde se programově setkáváme," řekl Eliška. Ten také nechtěl zatím komentovat, zda jeho sdružení podpoří ve funkci starosty Jiřího Havelku, protože jsou podle něj tři varianty. Které, ale neřekl. Můžeme se tedy domnívat, že „Kulturně!" si podle výsledků voleb bude také nárokovat starostovský post a třetí variantou může být i zájem hnutí ANO 2014, které, pokud by se spojilo proti ODS a „Kulturně!", teoreticky může také funkce ve vedení města ovlivnit.

Jak už bylo řečeno, jasno 
v Lysé bude snad do konce týdne. „Doufám, že se to stihne, nechceme, aby koaliční smlouva byla psaná horkou jehlou," zakončil Petr Eliška.