Interiér kaple příjemně zaplněný návštěvníky a jejich tichým hovorem, zvuk klavíru evokující kavárenskou atmosféru konce 19. a začátku 20. století, a především na stěnách kaple dvacet vystavených secesních a art decových plakátů. Taková byla podvečerní vernisáž v kapli sv. Jana Nepomuckého.

Výstavu Secese – Umění – Reklama připravilo Městské kulturní středisko Nymburk ve spolupráci s Marcelou Pachmanovou. Vystavené plakáty byly zapůjčeny z jedinečné sbírky H-Posters, která obsahuje díla význam-ných tvůrců z let 1890–1930.

Proč a jak sbírka vznikla, prozradil Nymburskému deníku její majitel, sběratel Zdeněk Harapes:

„Měl jsem to štěstí, že jsem získal torzo hodně zničené sbírky prvorepublikového sběratele plakátů Karla Domorázka, což se stalo impulsem pro vznik celé sbírky. Jednotlivé plakáty jsme zrestaurovali, část už je adjustovaná do rámů 
a zasklená, takže vznikl celek, který se již hodí k vystavování. V současné době sbírka obsahuje 230 plakátů různých žánrů, z nichž asi 130 je určených k vystavování," přibližuje vznik a současný stav sbírky majitel.

Její cennost spočívá nepochybně v tom, že zahrnuje díla celé stovky významných autorů z 16 evropských zemí. „Máme tu významné francouzské umělce, Angličany, Španěly, ale nechybí tu ani čeští tvůrci, například Vojtěch Hynais či Joža Úprka," říká Zdeněk Harapes.

„Tematické rozpětí plakátů se ve zkratce pohybuje od piana po pijana: lázně a bary, elegantní kuřáci, kávové a čajové dýchánky, piana té nejlepší kvality, to vše dnes voní nostalgickou vzpomínkou na dobu gentlemanů 
a elegantních dam," doplňuje Marcela Pachmanová.

Výstava bude otevřená do 5. srpna v pondělí až v pátek od 10 do 18 hodin. Přijďte do kaple a seznamte se s reklamou, jak ji tvořili významní umělci v období art deca a secese. Jejich originální plakátové litografie vás budou bavit.