Přes 48 tisíc televizních přijímačů, 18 tisíc monitorů 
a téměř 950 tisíc drobných spotřebičů.

To jsou čísla, která udávají vytříděný elektroodpad obyvateli Středočeského kraje za loňský rok. Pochopitelně včetně Nymburska, kde se rozšiřuje počet míst, na kterých je možné odložit nepotřebné spotřebiče. „Kontejnery na drobný elektroodpad mohou obyvatelé Nymburka využívat v ulicích Kolínská, Maršála Koněva, Růžová, Letců RAF a Drahelická. Velké spotřebiče je třeba odvézt do separačního dvora nebo ke zpětnému odběru," říká mluvčí radnice Olga Havránková.

Podobně je tomu také v dalších městech na Nymbursku. A co čísla uvedená hned 
v úvodu znamenají, když je převedeme do řeči ekologů? Jinými slovy, co jsme tak vlastně ušetřili? Uspořili jsme tím přes 33 000 MWh elektřiny, 1,8 milionu litrů ropy, 140 metrů krychlových vody a přes tunu primárních surovin. Vyplývá to z Certifikátu environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL, který kraj v těchto dnech obdržel.

Podle náměstka hejtmana pro životní prostředí Marka Semeráda se tak ukazuje, jaký má třídění elektroodpadu smysl. „Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrospotřebičů má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Když si uvědomíme, že recyklace stovky běžných televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na čtyři roky nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy, jsou to impozantní čísla," uvedl Semerád.

Například pro uživatele počítačů je pozitivní zprávou, že odevzdání deseti vysloužilých monitorů ušetří energii potřebnou pro chod notebooku po dobu skoro pěti let. „Všichni ti, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží obrovský dík," doplnil Marek Semerád. Středočeši sběrem elektroodpadu výrazně ulevili životnímu prostředí snížením emisí skleníkových plynů 
o skoro sedm tun oxidu uhličitého a produkci nebezpečných odpadů o zhruba 28 tisíc tun.

Nymbursko třídí 
i další suroviny

Kraj také registruje třídění dalších surovin, jako jsou papír, sklo a plasty. Podle oficiálních tabulek v této disciplíně za první čtvrtletí roku 2015 jsou mezi dvacítkou středočeských měst s počtem obyvatel nad 10 tisíc na třetím místě Poděbrady. Nymburk je v průběžném pořadí na 12. místě.

V kategorii měst mezi dvěma a deseti tisíci obyvatel si dobře v konkurenci 86 měst vede třítisícový Městec Králové, který je prozatím na 33. místě. Lysá nad Labem je 41., Sadská na 54. místě. Další údaje je možné dohledat na stránkách mytridimenejlepe.cz.