V režii nymburského skautského střediska  Krahujec proběhl další ročník tradiční skautské divadelní soutěže s názvem Nymburská plácačka. Děti z nymburských a poděbradských oddílů si letos připravily zábavné výstupy na téma „Kdo si hraje, nezlobí". Akce probíhala v neděli  v auditoriu Základní školy Komenského.

Co je vlastně Plácačka? „Plácačka je výjimečná akce, děti se tu mohou stát scénáristy, režiséry, herci…" vysvětlil Nymburskému deníku  Jiří Macháček, vedoucí oddílu Vorvaň a zároveň šéf akce. Hlavní náplní této divadelní soutěže jsou krátké divadelní  scénky, které si připravují   děti ze skautských  oddílů na předem zadané téma. To letošní bylo výmluvné: „Kdo si hraje, nezlobí".

Letos se na soutěži sešly děti ze tří nymburských a dvou poděbradských středisek, aby představily celkem šest nacvičených scének, doplněných o nápadité rekvizity 
a kostýmy. Komise složená 
z vedoucích oddílů to vůbec neměla snadné, když vybírala tu „nej". Vítěz vzešel ze dvou kategorií, mladších, 6 –  11letých dětí, převedeno do skautské terminologie světlušek a vlčat,  a starších  dětí ve věku 11 – 15 let.

Kriteriem byl podle Jiřího Macháčka nejen umělecký dojem, který jednotlivá   vystoupení učinila na porotu, ale hlavně reakce publika. Podle intenzity smíchu a potlesku bylo zřejmé, jak moc  byly  jednotlivé  scénky zábavné.

Čím tedy bavili účinkující letos své publikum? Na jevišti se ukázala vystoupení inspirovaná například karetní hrou Bang!, počítačovou hrou The Sims či originálně zpracovaný příběh o hračce, která řeší všechny obtíže. V kategorii mladších sklidil největší úspěch výstup Včeliček. 
U starších ve velmi vyrovnaném hlasování nakonec převládli Vorvani.

Dodejme, že účinkující děti nezůstaly bez zasloužené odměny. Z rukou organizátorů si malí herci převzali lahodné dorty, diplomy a trofeje. Avšak Plácačka není jenom divadlo. Sehraná skupina moderátorů z řad Krahujců bavila účastníky řadou zábavných skečů a rozličných doprovodných programů. Došlo třeba na společné zpívání či tanec, dokonce i na soutěž v jedení rohlíků.

„Není to akce bez historie, její tradice sahá hluboko do devadesátých let, kdy její rozsah byl mnohem větší. V posledních několika letech byla dokonce přerušená a my se ji snažíme vzkřísit, zatím takhle v malém. Jsme totiž přesvědčení o její jedinečnosti v rámci existující nabídky akcí pro děti," říká Jiří Macháček a nastiňuje plány do budoucna: „Napřesrok bychom chtěli přilákat ještě větší zájem, určitě ji otevřeme i pro rodiče 
a veřejnost a třeba se vrátíme do divadla nebo do kina," plánuje a těší se šéf Nymburské Plácačky  Jiří Macháček.