Ve vodě ve starém říčním rameni bývá v parných letních měsících kvůli sinicím nedostatek kyslíku. Hynou tam proto tisíce ryb, které se nemohou dostat do proudící říční vody.

Podle rybáře Aloise Kaplana z Lysé nad Labem tam v minulém roce nepřežily léto ryby za asi 360 tisíc korun. Šlo o skoro tři tisíce kilogramů rybích těl, která skončila na vodní hladině břichy nahoru.

Ilustrační fotografie.
Voda v kašnách není většinou ke koupání

Povodí Labe zpracuje v co nejkratším termínu studii trvalého propojení říčního ramene Doubka s Labem, které bude po schválení možné provést i bez dotace.

Starostka Jana Kaucká připomněla, že podobně jako u jezera Ostrá je také u Doubky nezbytné nechat prořezat stromy na březích a tůň zbavit spadaného listí a nánosů bahna.

Rybáři slíbili, že zařídí a zaplatí dendrologický průzkum, který musí předcházet odstranění nevhodné vegetace na březích tůně.

Po zajištění obou dokumentů ze strany Povodí Labe a rybářského svazu bude následovat další schůzka, na níž už se dohodne způsob a termín realizace záměru.

Odvrácení další apokalypsy těší nejen rybáře, ale i obec, která by nemohla náklady několik milionů korun zaplatit ze své kasy.

Úhyn ryb v tůni Doubka u Ostré
Ryby v tůni Doubka u Ostré hynou. Trpí příroda i obyvatelé chat