Sobotní 32. valná hromada České unie sportu 
v Nymburce nejen zvolila nové vedení se silným mandátem a zrekapitulovala úspěchy uplynulého transformačního čtyřletého funkčního období, ale   také naznačila i své další směřování a konkrétní projekty.

Podrobný program na další čtyři roky představí vedení ČUS na dubnové výroční valné hromadě, ale jak uvedl staronový předseda Miroslav Jansta, není nač čekat a tak co bylo možné, bylo schváleno  už na sobotní valné hromadě. Na seznamu byly i úkoly týkající se nymburského Sportovního centra.

Jedním z nich bylo schválení směny bytových jednotek ve vlastnictví ČUS v areálu Sportovního centra Nymburk. „Zbavili jsme se dalšího 
z kostlivců, který na nás vypadl z umakartových skříní po minulých vedeních bývalého ČSTV, kdy byly nepochopitelně rozprodány bytové jednotky v zaměstnaneckých domech přímo v areálu, kde se předpokládá rozvoj a další výstavba nového Olympijského centra," řekl ke směně generální ředitel ekonomických agend ČUS Pavel Benda. Podle něj nikdo z vlastníků bytů 
o bydlení nepřijde, dostane jiný, nově zrekonstruovaný byt, prakticky  ve stejné lokalitě. „Bez této směny bychom se 
s obnovou nymburského areálu nehnuli z místa," dodal Benda.

Rekonstrukce centra

Rozsáhlá postupná rekonstrukce ve Sportovním centru Nymburk tím má zelenou pro další etapy. Již dříve padlo rozhodnuti zachovat v co největší možné míře kvalitní konstrukce stávajících objektů. „Nechceme bourat celý areál, část zrekonstruujeme a část bude nová výstavba, která doplní tu již existující. V první etapě máme v plánu demolici hotelu A, který chceme nahradit hotelovou kapacitou na úrovni obvyklého standardu, na který jsou sportovci ve světě zvyklí. Dál budeme realizovat výstavbu kryté fotbalové 
i atletické haly včetně rekonstrukce atletického tunelu. 
V další etapě by měla vyrůst novostavba haly pro míčové sporty a proběhne rekonstrukce stávající centrální haly včetně ostatních přilehlých sportovišť a zázemí medicíny pro sportovce," naznačuje další postup rozvoje Sportovního centra Miroslav Jansta.

Následovat bude etapa komplexní rekonstrukce celého bazénového traktu a dvou okolních sportovních hal. Potom přijdou na řadu venkovní sportoviště. Oprava travnatých ploch pro fotbal a vznikne i nové hřiště pro baseball. 
A nakonec bude nutné přebudovat veškeré inženýrské sítě včetně energetických zdrojů.

Projekt rovněž počítá s navýšením počtu parkovacích míst, proto vznikne i nový parkovací dům.

„Chtěli bychom do projektu zahrnout také venkovní volejbalová a basketbalová hřiště, která patří TJ Lokomotiva Nymburk, zrekonstruovat je, udržovat a společně provozovat. Samozřejmě se bavíme 
i o zimním stadionu a Vesláku. Rádi bychom vytvořili nový model fungování sportovního centra a města – otevřený a maximálně synergický, věřím, že se nám to podaří," doplňuje Jansta záměry České unie sportu.

Konkrétní plány pro rok 2016 doplnila ředitelka Sportcentra Monika Bezděková. Letos je podle ní v plánu vybudování vzpírárny, rekonstrukce atletického tunelu, rekonstrukce osvětlení sportovních hal, dále postavit rampu pro imobilní sportovce u bazénu, zrekonstruovat venkovní atletický stadion. „Nový hotel by měl být dokončen, když to dobře půjde, příští rok," doplnila Monika Bezděková.

Nové ministerstvo? 

Ke strategickým rozhodnutím 32. valné hromady patřilo i projednání základních tezí k diskuzi o institucionálním zastoupení sportu v České republice. „Sport na rozdíl třeba od kultury, nebo životního prostředí, se nemůže opřít o fungující státní správu. Nemá svého jasného zastánce ve vládě. Nemá ani vlastní kapitolu ve státním rozpočtu. Podle toho také vypadá zdraví naší populace a vůbec všeobecný úpadek a chuť lidí zdravě se hýbat.

Sport měl své ministerstvo od vzniku naší státnosti až do roku 1990. Míval dokonce i vlastní vládní výbor. Dnes je apendixem ministerstva školství téměř bez kompetencí. Logickým krokem by bylo společné ministerstvo sportu a cestovního ruchu, protože turismus a sport jsou z velké části spojité nádoby. Bez těch, co lyžují, plavou, jezdí na kole a chodí na túry si nelze cestovní ruch vůbec představit," obhajuje myšlenku ministerstva sportu Miroslav Jansta. Delegáti valné hromady uložili předsedovi, aby na dubnové valné hromadě společnosti přišel 
s konkrétními plány pro vznik ministerstva sportu.

Česká unie sportu sdružuje 74 národních sportovních svazů v 8240 klubech a jednotách, které mají přes 1, 2 miliónů členů. Jde o největší český sportovní spolek, jehož cílem je chránit zájmy tělovýchovných jednot, sportovních klubů a sportovních svazů, poskytovat jim potřebný servis a především zajistit potřebný přísun financí pro trvale udržitelné sportovní prostředí, které by mělo zajistit ideální podmínky pro sportovní vyžití celé veřejnosti.