V současné době řeší radnice zájem čtyř řetězců, které by chtěly otevřít svá centra v dohledné době.

Nejblíž k výstavbě má pravděpodobně obchod řetězce Billa, který by měl vyrůst nedaleko závor u skláren na pomezí Žižkova. Podle manažera řetězce Rudolfa Dreithalera zatím není možné uvést další podrobnosti. „Konkrétní kroky zveřejníme až po dohodě s naším partnerem a jeho souhlasem," uvedl manažer.

Už dříve se k této záležitosti nechtěla vyjádřit ani mluvčí radnice Lenka Hotovcová. „Obchodní centrum na Žižkově na pozemcích bývalé zahrádkářské kolonie není předmětem jednání města, protože pozemky jsou v soukromém vlastnictví," uvedla Hotovcová.

Podle neoficiálních webových stránek Město Poděbrady už bylo o stavbě Billy rozhodnuto: „Se záměrem souhlasí komise urbanismu a dopravy, investor musí ještě vyřešit území v zadní části za objektem."

Čtyři vzrostlé stromky poničili neznámí vandalové v Havlíčkově ulici v Nymburce.
Vandalové v kraji řádí. Ničí stromky i vlaky

Relativně nedávno se objevil zájem řetězce JYSK, nabízejícího domácí a zahradní vybavení. Údajně má vyrůst ve čtvrti Kluk v Bílkově ulici.
Podle stránek Město Poděbrady by sídlil v nově vybudované hale, u které by vzniklo 17 nových parkovacích míst.

Momentálně se městem šíří informace, že stavět svůj obchod chce také Lidl. Ten už se dvakrát o proniknutí na poděbradský trh pokusil, ovšem pokaždé bez úspěchu. Nyní zkouší své štěstí potřetí. Poprvé chtěl stavět v roce 2007 v prostorách uhelných skladů ve Fügnerově ulici, kde se ale nepodařilo dovést jednání do konce. Podruhé v roce 2009 v Husově ulici za zimním stadionem, kdy již byl majitelům pozemků nabídnut velice výhodný odkup, nakonec byl ale projekt i na tomto místě zastaven.

Do třetice se údajně Lidl znovu pokusí získat lokalitu bývalých uhelných skladů. Jestli se tak stane, není jisté. Žádné oficiální vyjádření řetězce k tomuto tématu prozatím zveřejněno nebylo.

Do budovy bývalé radnice (na snímku) se po jejích úpravách přestěhují nymburští strážníci. Působit by v ní měli už příští rok.
Strážníky čeká stěhování do bývalého sídla radnice

A nakonec řetězec Kaufland, o jehož zájmu postavit své obchodní centrum u nového nadjezdu na místě bývalého ČSAP jsme už informovali. Právě jeho projekt v loňském roce debatu o možné stavbě nových obchodních center v Poděbradech rozpoutal.

Projekt byl zpracován do detailu a některé podrobnosti byly zveřejněny. Mělo se jednat o jednopodlažní objekt o půdorysu 84,88 x 51,68 metrů s maximální výškou střechy 6 metrů, ve kterém se bude nacházet supermarket. Součástí projektu bylo vybudování dvou protihlukových stěn. V jižní části areálu se připravovalo zbudování 186 parkovacích stání.

Jenže k projektu měla řadu výhrad poděbradská radnice a nesplňoval plochu, určenou zákonem pro zeleň. Nyní je projekt zastavený. Poděbradští zatím využívají tři nákupní centra.

Ilustrační foto.
Nezájem diváků zavřel většinu letních kin