Vznik nového Národního olympijského centra bylo hlavním tématem návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky na Nymbursku. Vedle návštěvy přerovského skanzenu a zámku se setkal společně s hejtmanem Milošem Peterou s nymburským starostou Tomášem Machem a radními a svou cestu ukončil jednáním ve Sportovním centru Nymburk o jeho budoucnosti jakožto Národního olympijského centra.

Toho se zúčastnila i ministryně školství Kateřina Valachová. A právě ona má podle premiéra Sobotky nyní největší úkol – připravit pro vládu materiál, který by byl podkladem pro investiční plán na vznik nových olympijských center v České republice.

„Předpokládám, že ještě letos na podzim by vláda mohla začít projednávat investiční plán, který by se týkal velké části plánovaných olympijských center. Bude záležet, zda vláda plán schválí a současně budeme chtít na příští rok v rámci projednávání státního rozpočtu najít finanční prostředky na to, abychom investiční akce 
v olympijských centrech mohli začít financovat," řekl předseda vlády s tím, že při schůzce se projednával investiční plán celého projektu modernizace olympijského centra v Nymburce. Podle něj je evidentní, že proto, aby centrum mohlo být využité z většího procenta, než je tomu nyní, je potřeba vybudovat dostatečné zázemí pro ubytování sportovců. Bude to první investiční akce, kterou by se za podpory vládních dotací mohlo v Nymburce začít. A to by podle Bohuslava Sobotky mohlo být už v příštím roce.

Během dvou let by mohlo dojít ke zlepšení ubytovací kapacity a v horizontu několika dalších let by se postupně modernizovala sportoviště. Záleží ale na možnostech státního rozpočtu. „Pokud jde o první krok tady v Nymburce, hovořili jsme o odhadovaných nákladech dvě stě až tři sta milionů korun," dodal premiér. Nymburské centrum by mělo mít největší kapacitu a největší spektrum sportů. Další olympijská centra vzniknou například v Harrachově nebo 
v Prostějově.

Propojení skanzenu se zámkem

Důležitou návštěvou Bohuslava Sobotky byla i prohlídka přerovského skanzenu a sousedního zámku. Jejich možnému budoucímu propojení vyjádřil osobní podporu. O zámek má již delší dobu zájem Středočeský kraj právě kvůli propojení zámku se skanzenem, a to i z historického hlediska. Hejtman Miloš Petera se již dříve vyjádřil, že by tak v Přerově mohlo vzniknout unikátní historické centrum. A v této věci se blýská na lepší časy. „Ve středu jsme se s ředitelem Českého rozhlasu Petrem Duhanem dohodli na dlouhodobém pronájmu zámku. Do 20. září máme připravit nájemní smlouvu," uvedl hejtman Petera.