Kovárna, chalupa z Oskořínku z první poloviny 19. století, kaplička, pilířová stodola a roubená stodola. To je pět objektů, které nově doplňují sedm chalup ve skanzenu v Přerově nad Labem. Podle ředitele Polabského muzea Jana Vindušky jde o vůbec největší stavební počin v historii skanzenu. Do této doby se přenášela vždy jen jedna stavba.

Podle projektu by mělo být hotovo právě dnes, ale díky odsouhlaseným změnám došlo k časovému posunu, takže předpokládaný konec stavebních prací je 31. října.

Kovárna je zastřešená, zbývá už jen vyplnit okenní otvory a podlahy. Na chalupě 
z Oskořínku jsou dva bloky původního zdiva, které památkáři přenesli unikátní technologií přímo z místa, kde stávala. „Přivezli je sem, tady je usadili, ale bloky se nedaly spojit dohromady, takže mezi nimi je to dozděné původním materiálem. Část se docho-vala, takže bylo možné ho použít. Ale třeba štítová stěna u původní chalupy nebyla. Takže některé cihly se vlivem vlhka rozpadly. Využilo se vše, co se využít dalo, zbytek se nahradil pálenými cihlami ze starších staveb," řekl Jan Vinduška.

Pilířová stodola byla naprojektována jako vzorová, bude sloužit jako výstavní prostor pro větší sbírkové předměty jako například zemědělské stroje, ale zároveň bude sloužit jako depozitář. Vedle této stodoly vyrůstá roubená stodola, ta už je také zčásti hotová.

Další novinkou, která bude jistě sloužit k lepší orientaci ve skanzenu, je nový zvukový informační panel s mapkou Jaroslava Staňka. Jde o panel, na kterém je možné zvolit požadovanou stavbu a poslechnout si o ní vše potřebné.