Když doma ve Dvoře Králové pronese Petr Hirsch jinak banální slova: „Jdu ven," Odpověď na dotaz kdy se vrátí by v posledním případě byla: „Za dvacet let." Poutník Petr Hirsch minulou neděli vyrazil na pěší cestu kolem světa, tedy neuvěřitelných 
a nepředstavitelných 100 tisíc kilometrů. Na víkend se zastavil ve Velelibech.

„Přišel jsem na pozvání Jakuba Bureše, který dnešní setkání s promítáním dokumentu z mé předchozí cesty zorganizoval a Honzy Káry, kterého jsem dosud znal jen virtuálně. S Honzou jsme se spojili loni, když šel pěšky na Gibraltar," líčí způsob seznámení s posádkou lodi z PET lahví, která se již za čtrnáct dní vydá na cestu Nymburk – Hamburk dobrodruh Petr Hirsch.

Čtyřiatřicetiletý počítačový odborník má již v nohách 16 tisíc kilometrů z předchozí cesty, kdy spojil tři poutní místa Santiago de Compostela, Řím a Jerusalem. Tehdy jej na pěší cestu přivedlo rozhodnutí od základu změnit svůj dosavadní život. „Rozváděl jsem se, stavěl jsem barák na hypotéku a v práci makal dvanáct hodin denně. Najednou jsem si řekl, že takhle nechci prožít zbytek života, pracovat na něčem, co je vlastně zbytečné a dostal jsem nápad na pěší putování. Čím víc jsem se tou myšlenkou zabýval, tím více jsem byl odhodlaný, že je to správný směr," vypráví o začátcích nového života Hirsch.

Na pouti zjistil, že všude jsou dobří lidé, kteří jsou ochotni pomoci druhému bez vlastního prospěchu. A právě tuto filozofii se rozhodl šířit na současné pouti, která by Petrovi měla zabrat následujících dvacet let. Cestu má totiž rozpočítanou na zhruba 5 000 kilometrů ročně.

Symbolem poselství jsou Stromy míru, které Petr na vybraných místech sází. V sobotu ve Velelibech se mírovým stromem stal dub, který byl za účasti obou hostitelů a dalších návštěvníků cestovatelova vyprávění a promítání vsazen do země vedle hřbitovní zdi.

„Strom míru zde bude připomínat, nejen to, že jsem tudy prošel, ale hlavně, že po celém světě jsou lidé, kteří nechtějí válečné konflikty, bezelstně dokáží podat pomocnou ruku a myšlenka na celosvětový mír je reálná," sní Petr Hirsch.
Cestu poutníka můžete sledovat na www.pout.eu.