Dobré jméno a kvalita současného nymburského piva dostaly další „razítko". Na prestižní žatecké Dočesné se v konkurenci kvalitních piv dokázala prosadit hned tři Postřižinská piva. Za polotmavý speciál Něžný Barbar a světlý speciál Bogan si pivovarští odvezli zlaté medaile.

Atmosféru mimořádného zážitku, kterým Dočesná 
v Žatci bezesporu je, nastínil manažer exportu nymburského pivovaru Lukáš Roza. „Během pátku a soboty se na celkem třech místech, kde slavnosti probíhaly, vystřídalo odhadem 30 tisíc lidí. 
U našeho stánku se šesti druhy piv a limonádou byly téměř neustálé fronty. Lidé chodili nejen na pivo, ale objevili se 
i sběratelé, kteří kupovali půllitry s naším logem," popisuje Roza.
Podle jeho slov má nymburské pivo za poslední léta nejen v Žatci dobrý zvuk. „Myslím, že si nás tu docela oblíbili a naše pivo jim chutná. Zároveň jsou ochotni ochutnávat i nové věci, proto šly dobře na odbyt třeba i naše kartony s čokoládovým pivem," doplnil Roza.

Kvalitu nymburského piva pak potvrdily degustace odborně – laické poroty, v níž hodnotili vzorky jak zástupci zúčastněných pivovarů, tak pěstitelé chmele. „Vzorky byly samozřejmě anonymní 
a hodnotilo přibližně 200 lidí. 
I proto jsme rádi, že jsme dokázali v takové konkurenci uspět," říká sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta.

Radost mohl mít o to větší, že jednu ze dvou zlatých medailí získal třináctistupňový polotmavý Něžný Barbar, který je přímo jeho „dítětem", a který nymburský pivovar začal vyrábět až v době jeho působení. Druhé zlato si odváží další, tentokrát světlý speciál, rovněž třináctistupňový Bogan. Stříbro získal ve své kategorii také Tmavý ležák.

Dočesná v Žatci je tradičním svátkem na konci léta. Letos se konal už 58. ročník. Zúčastnilo se jej celkem 24 pivovarů, které přihlásily v jednotlivých kategoriích 130 vzorků.