Svými články výrazně přispěl k pádu někdejší vlády Stanislava Grosse. Jeho současný bestseller Boss Babiš logicky není povinnou četbou členů současné vlády. Podle jeho knih o Radovanu Krejčířovi vznikly české napínavé filmy. Nyní se Jaroslavu Kmentovi může splnit další sen: v Hollywoodu se pracuje na scénáři podle jeho knihy Český špion Erwin van Haarlem.

Nymburský novinář informaci potvrdil, i když připouští, že do samotného natáčení v zámoří je ještě daleko. „Potvrzuji to a moc děkuji za gratulace, které mi chodí. Přestože to bude ještě dlouhá cesta a nemusí přinést kýžený výsledek, jsem rád, že mi novinařina dala smysl života a pozoruhodnou cestu, po které jsem až dosud šel,“ uvedl Kmenta.

V současnosti kmenový člen redakce magazínu Reportér popsal příběh pro svůj domácí měsíčník. Ani v něm však o detailech a současných přípravách scénáře příliš nehovoří. Věhlasný producent a scenárista David Klawans jej kontaktoval už v roce 2014. Jde o producenta úspěšného thrilleru Argo s Benem Affleckem, který získal v roce 2012 tři Oscary včetně toho za nejlepší film.

Vítězný návrh na podobu nové lávky. Podle aktuální situace by měla být dokončena v roce 2021.
Nová lávka by měla být otevřena až v roce 2021

Situaci kolem prodeje práv komplikovala složitá jednání s právníky. „Absolvoval jsem desítky schůzek, některé se týkaly námětu, jiné právnických otázek. Investoval jsem peníze ze svých úspor do vykoupení licenčních práv Václava Jelínka a také do anglických překladů. Jsem sice v celém projektu v minusu, ale věřím, že se to snad jednou vrátí,“ píše Kmenta ve svém domovském médiu. Nakonec dohodu podepsal. Její součástí byla také klauzule o tom, že o celém projektu zachová mlčenlivost. „Osud filmové látky už není v mých rukou. Teď již budu v projektu vystupovat jen jako případný konzultant,“ doplnil Kmenta.

Příběh jednoho z největších špionů z dob minulého režimu je dějově dost komplikovaný. Český agent Václav Jelínek získal identitu skutečné postavy Erwina van Haarlema. Haarlem byl syn holandské matky, která jej kvůli otcovství německého vojáka odložila za války v Teplicích. Později byl adoptován a skončil v české rodině s jiným jménem (Ivo) i příjmením. Rozvědka si Haarlemovo jméno půjčila pro špióna Václava Jelínka. Celá věc se však začala komplikovat, když se v holandské matce probudily mateřské city a chtěla svého syna vyhledat. Česká rozvědka tak stála před rozhodnutím, zda matce ukázat skutečného syna a ohrozit tak špióna Václava Jelínka s jeho identitou, nebo vydávat za skutečného syna Václava Jelínka, který už měl roky novou holandskou identitu.

Jelínek se nakonec stal špičkovým agentem tehdejšího východního bloku a propracoval se až do blízkosti vrcholných západoevropských i amerických politiků. Z jeho zpráv těžila i KGB. V roce 1988 byl v Londýně zatčen a odsouzen na 10 let, aniž by někdo poznal jeho skutečnou identitu. Ani po pádu železné opony nebyl propuštěn. Až v roce 1993 byl tajně převezen do Prahy a desítky lidí stále pátraly po jeho skutečné identitě. Nakonec se sám Jelínek na základě jiných reportáží ozval Jaroslavu Kmentovi.

Podrobnosti celého příběhu vyšly na povrch až v roce 2005, kdy Kmenta vydal knihu, která se v těchto měsících mění v hollywoodský scénář. Zda bude natočen v zámoří i film, na to si ještě musíme nějaký čas počkat.

V pasáži Atrium se konal první vánoční poděbradský bazar.
Spisovatel Formánek poctil poděbradský bazar