Brány nymburského pivovaru, které se jednou za rok otevírají veřejnosti, překročilo v sobotu několik tisíc návštěvníků.

Kdo chtěl, mohl využít prohlídky vnitřních prostor pivovaru, další se svezli historickým vlakem po Polabí 
a ostatní si udělali piknik 
v areálu při dobrém postřižinském moku. Toho se podle prvních odhadů ředitele Pavla Benáka mohlo vypít přes třicet tisíc půllitrů.

Kdo se ovšem těšil na historickou parní lokomotivu, byl mírně zklamán. „Lokomotiva, která nám jezdí každý rok, měla poruchu. Ani do čtyř do rána se ji nepodařilo odstranit, takže jsme museli vzít za vděk náhradní naftovou lokomotivou, která ovšem také už patří mezi ty historické," řekl na vysvětlenou Pavel Benák 
a dodal: „Mašina je prostě starší dáma a postavila si hlavu.".

Většina lidí se ale těšila na příjemně strávený den při už tradičně laděném kulturním programu a s pitím nymburského piva. V nabídce byly všechny druhy a speciálně pro tento den připravil sládek Bohumil Valenta pivo s příchutí čokolády a medu. „Je to opravdu jen několik sudů pro dnešek," vysvětlil pro případné budoucí zájemce ředitel Benák s tím, že pivovar nyní žádnou novinku pro tuzemský trh nechystá. Poslední, která ovšem má stále větší oblibu, je nealkoholické pivo Střízlík.

Kulturním programem celého dne provázela známá dvojice vtipálků a šoumenů Miloš Pokorný a Roman Ondráček. Ti také předvedli svou šou s písničkami Těžkého Pokondu před závěrečným koncertem kapely Buty a tisíce lidí před pódiem řádně rozparádili.

Někteří účastníci skončili při paprscích zapadajícího slunce na travnaté ploše v poloze ležmo. Ale to už k takovému pivovarskému dni určitě patří.