S trochou fantazie si každý, kdo šel ve středu kolem Kongresového centra Lázeňské kolonády v Poděbradech, mohl připadat jako na arktické výpravě.

Důvod je prostý: kolem se hemžily desítky tvorů v černobílých úborech barevně stejně sladěných jako tučňáci. Jenže účastníci poděbradské akce Gastro 2014 byli mnohem obratnější, zručnější a většina z nich vydávala mnohem příjemnější zvuky než zvířata žijící v zemích věčného sněhu 
a ledu.

Přímo v sále se konalo barmanské klání, kdy budoucí barmani dokazovali svoji fantazii v míchání těch nejroztodivnějších nápojů. Třeba domácí borec Filip Touška předvedl, jak se brilantně míchá Modrý citrón. Mezi ingrediencemi nechybělo pochopitelně modré curacao, ani tradiční součást míchaných drinků, pražská vodka. Když navrch skleníčky zapíchl naříznutou hrušku, vypadal nápoj opravdu skvostně.

A propos, když jsme u hrušky. Ve vedlejším sále, kde byly vystaveny famózní práce cukrářů, kuchařů i dekoratérů, řádil s mikrofonem kontroverzní popularizátor levných receptů Láďa Hruška. Jeho přítomnost na tak prestižním kulinářském klání mohla někomu připadat asi tak případná, jako účast hrobníka na křtu novorozeněte. Ale je fakt, že mezi mladými učnicemi měl evidentně mnoho fanynek.

Vrcholem pak byl tradiční běh číšníků kolonádou. S tácem a nápoji na jedné ruce zdolávali jakousi opičí dráhu na čas. Lázeňským prostorem zněla i slovenština. Na startu totiž byli i učni z Rimavské Soboty.

Ve výsledkové listině se neztratili učni z nedalekého učiliště v Městci Králové, a uspěli rovněž domácí mistři z pořadatelského Středního odborného učiliště společného stravování v Poděbradech. „Letos se účastnilo 14 škol, 
z toho jedna ze slovenské Rimavské Soboty, soutěžilo celkem 85 dětí. Výsledky jsou pro naší školu vynikající. Podotýkám, že ve všech oborech hodnotí nezávislé komise odborníků a navíc se hodnotí anonymně, takže žádný komisař neví, která škola co připravovala," zhodnotila akci Ivona Hrabětová z poděbradského učiliště.