Městečka, které stále ještě dýchá atmosférou sovětských vojsk. Sovětských okupačních jednotek. Když ale projdete branou z nevábného parkoviště, najednou se ocitnete v jiném světě. Právě jste vstoupili do zábavně-naučného Parku Mirakulum.

Mirakulum. Za vším stojí Jiří Antoš. On to vymyslel. On je jediným majitelem. On rozhoduje o tom, co se kde a jak objeví. On to totiž platí. Že by si plnil klukovské sny?

(Ne)označené veverky

Usedám do pojízdného vozíku, řekl bych golfového, na post spolujezdce a Jiří Antoš mne prováží po areálu. Ta projížďka trvá hodinu. V podstatě to probíhá tak, že pan Antoš jede, přidává, brzdí, couvá, otáčí se, rozhazuje rukama, vysvětluje, popisuje. Prostě mluví. A do toho často telefonuje.

V jeho gestech i slovech je znát, jak tenhle areál miluje. Zná doslova každý jeho kout. „Heleďte se, támhle je veverka. Ta ale není naše, nemá označení," říká s vážnou tváří v lesíku, kde jen sotva s vozíkem projíždíme. „Vy máte označené veverky?" ptám se nechápavě. Jiří Antoš se na mne vážně podívá a pak se uculí. „Ale kdepak", to byl jen vtip.

Do Mirakula proudí tisíce lidí. Letos se v zábavním parku objeví řada novinek. Jiří Antoš upozorňuje na stále se větší oblibě těšící piknikové loučky. „Na občerstvení dáváme velký důraz. Tady lidé mohou sedět venku na trávě, nikam nespěchat. Své děti vypustí na atrakce a sami si mohou relaxovat. Mimochodem, máme tu vyhlášenou rajskou omáčku s knedlíkem, to vám doporučuji," nabízí mne ke konzumaci.

V týdnu, kdy jsem se s Jiřím Antošem sešel, však bylo zavřeno a rajskou to ani nevonělo. „Počkejte o víkendu, rajská půjde na dračku," culí se chlap jako hora.

Prostory tankového pluku

Minulost, ale i současnost Jiřího Antoše je spojená s truhlařinou a výstavbou dětských hřišť a herních prvků. To se psal rok 1990, když svoji firmu přesídlil z Prahy do srdce Českého ráje, do Turnova, kde našel vhodné prostory. „Vyráběl jsem nábytek a najednou jsem neměl dostatečné prostory. A objevil jsem tady v Milovicích prostory tankového pluku. Sem jsem nešel kvůli zábavě, ale kvůli těm pozemkům," ohlíží se Jiří Antoš.

Od poloviny devadesátých let vlastnil v Milovicích areál v Topolové ulici, kde rozjížděl výrobu a restauraci nábytku, posléze i velkoprodej spojený se skladovými prostorami. Pak do areálu přesunul i část výroby a logistiky pro svou firmu, která se specializuje na výrobu dětských hřišť.

Jiří Antoš stavěl a staví dětská hřiště z akátu. Jedna z jeho cest vedla v minulosti na německo-polské hranice a tam se s manželkou zastavili v zábavním parku.

„Najednou tu byl nápad, co kdyby se něco podobného postavilo v Milovicích? Myšlenka se zavrtala do mozku a postupně se živila, zvětšovala. Milovický areál měl prochozený doslova po milimetru, takže se mu začaly objevovat jednotlivé atrakce, stanoviště v mozku jako na běžícím pásu. Navíc se milovická radnice rozhodla podporovat volnočasové aktivity. K Mirakulu tak byl jen krůček," zavzpomínal.

Desítky zajímavých míst

A najednou se psal rok 2012 a přišli první návštěvníci. „Nedělal jsem to prvotně pro kšeft, pro peníze. Ale to víte, očekávání bylo veliké, nervozita obrovská. Já se vždy raději držím při zemi, chci udělat vše pro to, aby výsledek byl skvělý. Pak jen tiše čekám, co na to lidé řeknou," naznačil Antoš.

„Myslím, že v této části života jsem velmi pokorný. Ale samozřejmě když jsem viděl, jak lidé přicházejí, jak jich chodí stále více a více, jak si Mirakulum oblíbili, to je jasné, že mužská ješitnost byla potěšena a srdíčko zaplesá. Věřil jsem, že lidé přijdou a budou chodit. A oni přišli a chodí," dodal.

Dvanáct hektarů včetně parkoviště. To je zábavně-naučný Park Mirakulum. Uvnitř najdete desítky míst, kde je příjemně, mile, poučně i zábavně. Každé místo je svým způsobem něčím zajímavé. S každým místem se pojí nějaký příběh.

Obří pískoviště, mini oslíci, megaskluzavka, velké trampolíny, houpačky, lanová centra, lesní hřiště v korunách stromů, podzemní chodby, prolézačky, úzkokolejná železnice, která park propojuje se sousedním tankodromem. Navíc vodní svět a oázy s vodními hříčkami, zvířátka, naučné zahrady. A spousta stánků a budov s občerstvením.

Rodinné pouto s Japonskem

To vše zasazené do přírody. A za vším stojí kromě Jiřího Antoše i návrhářka Lucie Kozelská, která se v Mirakulu doslova vyřádila. „Její rukopis je jasný, dýchá tu na každém kroku," říká Jiří Antoš.

Jiří Antoš je jediným majitelem areálu Mirakulum. V podstatě mu do všeho mluví jen manželka. „Musím přiznat, že mi do toho zase ale tolik nemluví," říká a zdraví se s mladou dámou asijského původu. „Ahoj, Filípku, děda teď nemá čas, ale zastaví se," pronese k synkovi oné dámy.

Vzápětí vysvětluje: „To je můj vnuk a moje snacha, Japonka. Mám čtyři děti a nyní devětadvacetiletý syn na studiích v Austrálii potkal sympatickou Japonku a došlo to tak daleko, že jsme jedna rodina. Syn tady má stánky se zmrzlinou a palačinkami," usmívá se Jiří Antoš a přiznává, že děti i vnuk jsou ti, kteří vždy testují nějakou novinku v areálu.

Park dá hodně zabrat

Jiřímu Antošovi je 56 let. Se svoji manželkou jsou třicet let, mají čtyři děti, syna 29 let, dceru 27 let a patnáctiletá dvojčata. Jednoho vnuka. K tomu zábavní park Mirakulum, který dá hodně zabrat. Jiřímu Antošovi ale přináší většinou jen radost. „Vidět lidi na piknikové loučce relaxovat. Vidět je na všech atrakcích, spokojené, usměvavé. To je prostě nádhera," říká ve chvíli, kdy zajíždíme do hustého stromoví.

„Koukejte, tady je výřice s popálenými křídly. My tady spolupracujeme se záchrannou zvířecí stanicí a máme tady od nich několik zvířat. Kromě zmíněných veverek a výra tu můžete vidět třeba kůzlátka, nedávno narozená mufloňata i daňky. Právě naučná část našeho parku je velice důležitá. Nejsou to jen zvířata, ale i dílničky pro šikovné a tvořivé děti, lesní stezka. A také třeba adrenalinová část s lanovým rájem mezi stromy. A třeba i naučná zahrada – bylinky, kobercové trvalky, trvalky rostoucí. Vše vyladěné jako poznávací test. Ovšem s velkou nápovědou."

Povídání o dalších atrakcích nebere konce. Pro kluky je velikým lákadlem projížďka ve vojenském bojovém vozidle pěchoty, takzvaném bévépéčku, ale i velké houpačky. „Z nich dostat lidi pryč je náročné, nikomu se z nich nechce. Tady se stojí asi nejdelší fronty," říká majitel.

Propojení atrakcí s přírodou

Mirakulum, to je dvanáctihektarový areál, kde jsou důmyslně propojené atrakce s přírodou. Část areálu nechává Jiří Antoš takřka svému osudu. Spadlé větve, neposekáno. „Chci, aby lidé viděli, jak to vypadá, když se vše nechá být."

Lanový park v lese je letos velkým lákadlem. „Hned vedle té rajské, že?" špičkuji pana Antoše. „To bezesporu, ale ještě jsme zapomenuli na lesní městečko, tam musíme zajet," obrací vozík a jedeme napříč areálem různými zkratkami, které zná snad jen majitel. Nakonec se dostáváme tam, kde zaplesá srdce každého. Ostatně, to musíte vidět i vy. Doporučuji.

Milovický Park Mirakulum má však jedno „bohužel". Patrně bohužel vám na prozkoumání celého areálu nestačí jedna návštěva…

Čtěte také: Park Mirakulum přichystal na novou sezonu řadu novinek