Už nyní zmizela vyhrazená místa pro konkrétní auta firem. Nymburští podnikatelé však dostanou od města parkovací karty, se kterými budou moci parkovat kromě návštěvnické zóny téměř všude.

Podle starosty Pavla Fojtíka si radnice slibuje od novinky regulaci dopravy v historickém jádru města. „Chceme vymýtit nekázeň řidičů tak, aby parkovali jen na místech k tomu určených. V centru města je 1 007 parkovacích míst, přes den tu přitom parkuje až patnáct set vozů vozů,“ vysvětlil Fojtík a připomněl, že nový systém přinese do městské pokladny přes 1,35 milionu korun. Celou částku hodlá radnice vrátit zpět do dopravy.

Nový parkovací systém je rozdělen do tří režimů, které budou odlišeny barevně.

Oranžová parkovací zóna je určena pouze pro návštěvnické parkování, kde lze svůj vůz zanechat na určitou dobu po zaplacení parkovného v automatu nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Zóna se bude nacházet na náměstí Přemyslovců a v části Soudní ulice.

Modrá parkovací zóna je rezidentní a abonentní. Je určena pro ty, kteří mají v místě svou provozovnu nebo přímo v zóně bydlí.

Do modré zóny patří ulice Jízdecká, Malé Valy, Tyršova od náměstí Přemyslovců až k ulici Malé Valy, Hradební a Dlážděná.

Mapa uzavírek, které čekají Poděbraďáky i návštěvníky města kvůli festivalu Soundtrack.
Festival Soundtrack uzavře část Poděbrad

Ve třetí, zelené zóně mohou parkovat návštěvníci, rezidenti i abonenti. Patří tam ulice Eliščina třída, Vodárenská, Na Fortně, Pod Eliškou, Palackého třída od náměstí Přemyslovců k ulici Malé Valy, Dlouhá třída, Na Rejdišti, část ulice Soudní, Na Přístavě a Kostelní náměstí.

Majitelé provozoven a rezidenti mohou na radnici získat parkovací kartu. Podnikatel musí prokázat adresu sídla nebo provozovny ve vymezené oblasti, rezidenti místo trvalého pobytu, případně vlastnictví nemovitosti v městské památkové zóně. „Držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P jsou osvobozeni od ceny za parkování na parkovištích s automatem,“ upozornil mluvčí radnice Petr Černohous. Osvobození platí při stání na vyhrazeném místě pro vozidlo přepravující postižené osoby.

Ve všech zónách budou také vyznačena místa pro zásobování s omezeným parkováním na 15 minut. Parkovací hodiny budou k dostání v Turistickém informačním centru na náměstí Přemyslovců.

Mimo historické centrum budou moci návštěvníci města nechat auta také na parkovištích u Obecního domu, v Havlíčkově a Nerudově ulici. Tam zůstává režim stejný jako dosud.

Novinkou pro řidiče je možnost hradit poplatek za parkování přes mobilní aplikaci. Systém by měl být spuštěn během září. Do chytrého mobilního telefonu se systémem iOS nebo Android si bezplatně stáhnou mobilní platební aplikaci smart4city a prostřednictvím internetového bankovnictví zaplatí za parkovné. Stejně jako například v Poděbradech, Kutné Hoře nebo Kolíně.

Ilustrační foto
Vesnice se brání poštovnímu projektu Partner

Anketa: Co říkáte na nový parkovací systém v Nymburce?

Daniela Poupalová, Nymburk

Setkali jsme se s tím už v Poděbradech. Moc se nám to nelíbí. Měla by být určitá místa bez poplatku. Protože jsou skutečně situace, kdy nemáte čas řešit parkovací automat. A mobilní aplikaci už vůbec nebudeme využívat. Lidi kolem padesátky a šedesátky už tyhle novinky míjí. 

Daniela PoupalováZdroj: Deník / Šmejdová Ivana
Darina OuředníkováZdroj: Deník / Šmejdová Ivana

Darina Ouředníková, Hořátev

Přijde mi to hloupé. Když si lidé budou chtít třeba jen zajít někam pro jídlo, což je otázka třeba deseti minut, tak proč platit za celou hodinu? Nesouhlasím s tím, protože když si tady ve městě chci něco zajít vyřídit, což je otázka chviličky. Mělo by tu být aspoň nějaké místo bez poplatku.

Jan Bobík, Nymburk

Já to jenom vítám. Bydlíme na Kostelním náměstí a moje dcera má ZTP. Mockrát se nám stalo, že jsme neměli kde zaparkovat, protože přijeli Pražáci a šli na kafe do kavárny. Když bude na Kostelním náměstí parkovací automat, tak už jich tam tolik nebude a my nebudeme mít problém.

Jan BobíkZdroj: Deník / Šmejdová Ivana