Stovky lidí ze všech koutů republiky se v sobotu opět sešly v Poděbradech, aby vzdaly hold velikánům české hudební scény jako jsou Tři sestry, Vypsaná fiXa, Wohnout nebo E!E.

Jednodennímu festivalu navíc letos výjimečně předcházel uvítací večírek, který organizátoři připravili v předvečer zahájení slavnosti. „V pátek od šesti hodin bude ve velkém stanu v areálu Barev léta připraven večírek pro nedočkavce. […] Bude k dispozici pivko a hrát k dobré náladě vám bude legendární DJ Venoven Zmarchrob!“ lákaly oficiální stránky festivalu. Skutečnost byla ale nakonec poněkud jiná a většina přítomných měla k dobré náladě hodně daleko.

„Včera hlásili, že bude nějaká párty. Byl jsem tady v osm a ještě neměli ani naražený sudy piva. Potom přišel nějaký dýdžej, který pouštěl hudbu z rádia Černá hora nebo Evropa 2. To je na festivalu, kde má být punk a rock, hodně špatný,“ rozčiloval se Vítek, který na Barvy Léta přijel z Hradce Králové už po osmé. Ostatní návštěvníci mu v tomto ohledu dávali za pravdu.

Zbytek festivalu se ale podle dalších účastníků vydařil a vše pokračovalo podle plánu. Brány areálu se otevřely krátce před polednem, kdy pro první desítky příchozích vystoupila skupina mladých rockerů z kapely Rocksana. Následovala punk-rocková skupina Daily Coffee, Ešus, M.Z.H. a Doctor P.P. Okolo šesté hodiny odpoledne se už na louce tlačily davy nedočkavých lidí, kteří napjatě očekávali vystoupení svých idolů.

„Přišli jsme hlavně na Tři sestry, Wohnouty a na Éčka. Jsme tu už potřetí, program se nám zatím líbí. Je tu dobrý výběr kapel,“ pochválil festival místní punkový nadšenec František. „A tenhle rok i dobrý výběr jídla,“ dodala se smíchem jeho přítelkyně Adriana. Oproti minulému ročníku, kdy veškeré jídlo na festivalu zajišťovala pouze jediná firma, se letos organizátoři poučili a pro návštěvníky připravili opravdu pestrou nabídku pochutin od langošů a palačinek až po domácí praženou kávu.

Dobrá atmosféra se pak nesla po zbytek festivalu. V deset večer nastoupily Tři sestry, které roztančily celou louku a jako každý rok přilákaly i několik desítek přihlížejících zpoza plotu. Nabitý program, který trval až do jedné hodiny ráno, nakonec uzavřela za ohlušujícího potlesku skupina Sto zvířat.

Ilustrační foto.
Voda ke koupání se nehorší jako jindy. Naopak!