Její smutný příběh není ojedinělý. Na začátku to byla velká láska. Partner Ivety byl charismatický, pozorný, jeho občasné pití se zdálo neškodné. Milovala ho a čekala na něj, než si odsedí dvouleté vězení. Po návratu došlo i na svatbu. Po ní se však z pozorného partnera stal domácí tyran. K psychickému týrání se brzy přidalo i fyzické napadání. Vláčel Ivetu za vlasy po zemi, kopal ji, výjimkou nebylo škrcení. Jeho agresivním výpadům neušel ani 16letý syn Ivety, který ze strachu z otčíma raději odešel k babičce.

Smrže, kačenky, májovky. To jsou první houby, které zahajují na Nymbursku  letošní houbařskou sezonu. Houbař Jiří Stránský jich nasbíral plný košík.
První houbařské úlovky? Smrže, kačenky i májovky

Tehdy pomohla domluva policie, muž se na pár měsíců odstěhoval. Přesto se s ním Iveta občas scházela, bylo jí ho líto, že nemá kde bydlet, měla ho pořád ještě ráda. Dovolila, aby se k ní nastěhoval zpět. S ním se ale vrátily nadávky, urážky i bití. „Když jsem od něj chtěla odejít, vyhrožoval, že mě zabije," svěřuje se Iveta. Při jednom napadení nevydržela a vyskočila oknem z bytu. Venku ji, v mrazu a zmlácenou, našla sousedka a zavolala policii. Ta vykázala muže z bytu a Ivetě dala kontakt na Intervenční centrum Respondeo (ICR).

Psychicky vyčerpané ženě v Respondeu citlivě naslouchali. „Pro takovou ženu je to první, ale nesmírně důležitý krok k osvobození se a znovunabytí síly," říká poradkyně ICR, která jí pomohla sepsat také návrhy k soudu. Soudní rozhodnutí usnadní Ivetě ochránit se před manželem.

Iveta postupně zjistila, že má oporu v rodině a mezi přáteli. Díky nim se zklidňuje a chce dál za svůj klid bojovat. Ví, že se na Respondeo může obrátit znovu stejně jako kdokoli jiný ohrožený domácím násilím. Více informací najdou zájemci na webu Respondea.