Velká sláva se chystá v nymburském pivovaru na sobotu 29. srpna. Oslaví 120 let od svého vzniku a poprvé v historii pořádá také dočesnou, protože poprvé na zahradě pivovaru roste ukázková chmelnice, kterou ředitel Pavel Benák nechal založit letos na jaře.

„Začínáme už v pátek se zaměstnanci, ale pro veřejnost někdy kolem tři čtvrtě na deset večer uděláme z pivovarské zahrady ohňostroj. Pro širokou veřejnost jsme v sobotu připravili od 13 hodin oslavy sto dvaceti let pivovaru. Bude to takové kulturní odpoledne se třemi kapelami. A je to poprvé, co budeme sklízet náš chmel," uvedl Pavel Benák.

Chmelnice byla založena
v březnu. Nyní čeká pivovarské první panenská sklizeň. „Trochu nás zklamalo to počasí, protože je sucho a na rostlinách je to vidět. I na Žatecku publikovali, že chmelnice, které byly založené vloni a letos, nejsou zakořeněné, takže s tím výnosem to bude hodně slabé. Ale narostlé to je, něco sklidíme," těší se ředitel. Chmelnice má čtyři řádky, takže pivovar nakoupil čtyři věrtele, aby si mohli ti, co česání chmele nikdy nezažili, vyzkoušet, jak se kdysi česal. Nebo naopak ti, co si chtějí na své chmelové brigády zavzpomínat, se přesunou o třicet let zpátky. „Budeme tady mít dva lidi z Žatce, kteří nám to ukáží, řeknou o tom ještě víc, než víme my. Každý, kdo bude česat, dostane rukavice," doplnil Pavel Benák.

Odpoledne nebudou chybět soutěže, jejichž vítěz bude mít možnost získat zájezd na závod Formule 1 do Monzy. Další atrakcí pivovarských oslav bude od ČSAP otevřený autobus, kterým se budou moci návštěvníci projet po areálu pivovaru a po Nymburce.

Ve slavnostní den se budou podle Pavla Benáka pít spíše silnější piva, jako je Jubilejní 
a Sváteční ležák nebo nefiltrované pivo. Časový harmonogram oslav najdete na str.

Pozvánka na dočesnou.