Šedesátka zaměstnanců Tavírny sýrů Nymburk na konci září přijde o práci. Francouzský majitel tavírny, firma Lactalis, totiž oficiálně oznámila k 30. září ukončení výroby v Nymburce. A to z organizačních důvodů. Podrobněji Lactalis situaci nekomentoval.
„Většina lidí opustí brány závodu na konci září. Do konce října zde zbyde několik málo zaměstnanců, kteří budou mít na starost ještě některé dokončovací práce,“ uvedla ředitelka nymburského závodu Květuše Kňavová.
Co bude s celým areálem pak, zatím Lactalis neoznámil. Dá se předpokládat, že objekty prodá. „Je nám to všem moc líto. Je to srdeční záležitost a teď končíme. Bohužel to je rozhodnutí majitele, které my neovlivníme,“ dodala Kňavová.
Nad rozhodnutím Lactalisu zůstává rozum stát. Tavírna byla zavedený podnik, který dovážel zboží do všech řetězců v Česku a neměl žádné výrobní problémy. „Proč nás tedy kupovali. Aby nás zlikvidovali?“ dohadují se lidé.
Pravda je, že už letos podobně Lactalis uzavřel sýrárnu v Kruhu u Jilemnice, kterou teprve před rokem koupil. I to byl prosperující podnik. A mraky se údajně stahují i nad další sýrárnou, kterou Francouz vlastní, a to v Dřevěnicích. Lactalis přitom letos koupil dvě z největších mlékáren v ČR, Kunín a Klatovy.
Část strojů z Nymburka už firma odvezla do mlékárny v Klatovech. Postupně tam chce přestěhovat i zbytek vybavení. Firma nabídla nymburským zaměstnancům v Klatovech práci. Tu ale nikdo kvůli vzdálenosti neakceptoval.
„Uplatnění zaměstnanců bude záležet na jejich kvalifikaci. Nabídneme jim místa, která máme k dispozici,“ uvedl Pavel Krpálek z nymburského Úřadu práce.
„Není to ale dobrý trend, zánik těchto menších podniků. Střední zaměstnavatelé jsou pro trh práce nejdůležitější. Připadá mi to jako záměrná likvidace republikové sítě malých firem, které pokrývaly různorodý sortiment a prosperovaly,“ dodal Krpálek.