Hned čtveřici různorodých výstav mohou navštívit ti, kdo se o víkendu vydají na lyské Výstaviště.

V největší hale v přízemí se zabydlela výstava Domov 
a teplo. Zájemcům nabízí třeba nové kotle, ale také žaluzie, rolety, sedací soupravy a některé vychytávky, o kterých návštěvníci ani nemusí tušit, že existují. Například speciální velkoplošné žehličky.

Řada zájemců už v pátek dopoledne obléhala stánek Středočeského kraje. V něm totiž sedí odborníci, kteří poradí s tím, jak požádat o dotaci na nový kotel. „Pracovníci našeho úřadu zájemcům rádi dopodrobna vysvětlí všechny podmínky, které je třeba splňovat, aby se žádostí uspěli. Získáte od nich informace takříkajíc z první ruky," slibuje hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Středočeský kraj podá nejpozději do 30. září žádost o dotaci na výměnu zdrojů vytápění na pevná paliva v rodinných domech v rámci vyhlášené výzvy Operačního programu Životní prostředí, Státního fondu životního prostředí na podporu snížení emisí z lokálního vytápění domácností, kterou 15. července vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí. „Minimální procentuální podíl na rozdělení finančních prostředků v dané výzvě pro náš kraj představuje 17,26 procenta celkové sumy, tedy 518 milionů korun," vypočítal hejtman Petera.

Koho kotle a jejich výměna nezajímají, může zamířit do sousedního pavilonu, který potěší esteticky založené osoby. Byť nese výstava název Jiřinkové slavnosti, v hale 
s originálním zahradním uspořádáním a místy magicky potemnělým nasvětlením nalezne spoustu druhů krásně barevných květin doplněných o jejich vůně.

Naopak o libé vůni se nedá mluvit v nejnovější hale na Výstavišti, v hale C, kterou obsadila mladá zvířata. Výstava mladých králíků a drůbeže je zajímavá i pro děti. Určitě řada z nich neviděla králíky s obrovskýma ušima vážící přes osm kilogramů. Nebo neslyšela mladé kohouty, kteří vytrvale kokrhají minutu 
i déle v kuse. V sobotu i neděli bude doplňkovým programem soutěž zvaná Králičí hop, při níž se přítomní přesvědčí, že nejen koně mohou absolvovat parkúr s překážkami.

V prvním patře se tradičně na tuto dobu usídlil Polabský knižní veletrh. Nutno říci, že počet stánků letos není takový, na jaký byli návštěvníci zvyklí v předchozích letech. Ani to však nic nemění na tom, že v rámci veletrhu jsou pořádány autogramiády a besedy se známými literáty. Hned v pátek dopoledne dorazil známý brněnský patriot, dramatik a autor několika knih Arnošt Goldflam. Zpovídal jej Jan Řehounek a krátkou ukázku z jejich povídání v jiném textu.

Výstaviště je otevřené dnes i zítra od 9 do 17 hodin.