VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nymburský pivovar: nové pivo, zákazníci v cizině i linka

Nymburk -Speciální velikonoční pivo bude mít 14 a více stupňů, bude k dostání v lahvích i na čepu.

23.2.2011 1
SDÍLEJ:

Nové etikety na postřižinské pivoFoto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Postřižinský, či chcete–li nymburský pivovar docílil i v loňském roce řady úspěchů a změn. Včetně například získání nových zákazníků na sousedním Slovensku či vyšší produkcí piva než v roce předchozím.

Ale začněme blízkou budoucností, která bude asi konzumenty zajímat nejvíc. Pivovar totiž připravuje úplně nový druh piva. „Bude mít 14 a více stupňů a připravujeme ho vzhledem k blížícím se Velikonocím. Poprvé bude k mání v lahvích i sudech na přelomu března a dubna a vyrábět, a tedy i konzumovat, jej bude možné pouze několikrát v roce. Bude to sváteční pivo,“ říká ředitel pivovaru Pavel Benák. Název podle jeho slov zatím nebyl vybrán.

Svátečním pivem měl být původně i polotmavý Něžný Barbar. „Ten nás ovšem jaksi převálcoval, je o něj stále zájem a k dostání je nepřetržitě,“ potvrzuje oblibu zatím nejnovějšího produktu Benák.

Slovákům Nymburk chutná

Šéf pivovaru si nemůže stěžovat ani na loňské výsledky co se týče vyrobeného a odebraného piva. Postřižinský pivovar loni vyprodukoval celkem 155 tisíc hektolitrů piva, což je o něco více než v roce 2009. „Mimo jiné je to i tím, že jsme získali nové klienty v zahraničí, například na sousedním Slovensku. Od začátku zimy tam vozíme kamion sudového piva jednou za tři týdny. Jeden kamion pojme asi 200 sudů a podle našich informací se naše pivo na tamním trhu těší velké oblibě a zájem o něj roste,“ pochvaluje si Benák.

Zachován zůstal i export do více než deseti dalších zemí včetně například Anglie, Francie, Německa či severských států jako je Finsko a Švédsko.
Aby byl pivovar i nadále úspěšný, musí se o pivo čím dál lépe starat. S tím souvisí také instalace a zprovoznění nové linky určené k filtraci piva. „Ta nijak nepotlačí jeho chuťové vlastnosti. Její pořízení vyšlo přibližně na 2 miliony korun,“ uvedl ředitel pivovaru.

Podle jeho slov už zhruba před třemi lety byla chvíli linka v provozu. „Jenže tehdy měla úspěšnost asi 99 procent. Zkrátka občas se v nějaké lahvi objevily například kvasinky. Systém byl zdokonalen, existuje v něm další pojistka a nic podobného by se už stávat nemělo,“ ujišťuje Benák.

Autor: Miroslav Jilemnický

23.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto
1

Letní projekce nevymizely, promítá se i v zámeckém parku

FOTO: Rodiče kontrolovali, děti odměnili

Sadská - Blíží se závěr prázdnin a v souvislosti s tím uspořádala policie ve spolupráci s Besipem preventivní bezpečnostní akci.

Desetitisíce ukradené v herně našli policisté během hodiny

Čelákovice – Pouhou hodinu se podle policie radovala ze snadno získaných peněz trojice cizinců ve věku od 19 do 37 let, kteří jsou podezřelí z okradení pracovníka herny v Čelákovicích. Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ v pátek informovala, že k činu, který byl zřejmě předem promyšlený a naplánovaný, došlo během druhého srpnového úterka; dvě hodiny před polednem.

Policie pátrá po dívce z Poděbrad

Poděbrady – Policisté pátrají po čtrnáctileté Anně Bažové z Poděbrad. Naposledy byla viděna doma v úterý večer.

Zlaté ruce krotící železo ocenili radní mistrovským titulem

Praha – Že má kovář Zdeněk Grausam z Úval na Praze-východ zlaté ruce, je známo nejen v širokém okolí. O jeho šikovnosti dobře vědí i filmaři – pro ty již vyráběl třeba zbraně, které se uplatnily při natáčení filmu Bathory. Nebo výstrojní součástky pro natáčení Letopisů Narnie. Z jeho dílny ale pochází také jídelní servis pro seriál Borgiové či třesoucí se kostel do filmu Tma, který vznikl ve spolupráci s Janem Smrkovským. Zdeněk Grausam je ovšem známý i jako fachman, který si poradí s opravami historických unikátů – a věnuje se také opravám sakrálních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení