Nezvyklou návštěvu měli policisté z obvodního oddělení v Nymburce dvě hodiny po nedělním poledni.

Dvaatřicetiletý muž jim přišel předat šest tisíc korun. Rozhodně to přitom nemínil jako úplatek.

Peníze totiž našel centru města. „Přišel odevzdat tři dvoutisícové bankovky, které objevil na výdejním bankomatu na náměstí Přemyslovců. Policisté je zadokumentovali jako přijetí nálezu," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Na křižovatce ulic Boleslavská a V Kolonii došlo ke střetu Škody Fabia a policejního vozu, který pod houkačkami spěchal k jinému případu.
Houkající policejní vůz k případu nedojel

Kromě toho, že jde o ušlechtilý skutek, je to vlastně podle zákona jediné možné řešení. Pokud by si totiž nálezce peníze nechal, hrozilo by mu stíhání pro trestný čin zatajení nálezu. „Za ten hrozí v krajním případě až dvanáct měsíců vězení," připomněla policistka.

Prokázat takové zatajení nemusí být žádným problémem. Není žádným tajemstvím, že bankomaty mají svá zabezpečovací zařízení. „Každý bankomat je vybaven záznamovým systémem, podle nějž může police dohledat osobu, která učinila například neoprávněný výběr nebo zatajila nález peněz," vysvětlila Petra Potočná.

Fotografie obličejů pořízené právě kameramiv bankomatech jsou často vidět v médiích právě při policejních pátráních po dotyčných osobách.

Peníze byly v tomto případě předány na městský úřad, kde si je může roztržitý majitel, který je na bankomatu zapomněl, vyzvednout.

Ilustrační foto.
Nechat si nalezené peníze? Může to skončit i vězením!