Ty soutěžily ve dvou věkových kategoriích. Mladé dívky ve věku od 6 do 10 let a starší s hranicí 16 let. „Tato soutěž není pouze o kráse. Hledáme především všestranně talentované dívky," řekla pořadatelka soutěže Iveta Hodečková z HI Studia.

Moderování finálového večera je rovněž řadu let v rukou zkušeného někdejšího televizního hlasatele Alexandera Hemaly. „Tak jsem před soutěží zjistil, že některé z těch mladých dívek, se kterými jsem měl čest na tomto pódiu před lety hovořit, jsou již vdané. To samo vypovídá o tom, jak dlouho už tato soutěž funguje," řekl v úvodu moderátor, který se jako vždy svým vtipem staral o zábavu během celého večera.

Před jedním z nových tanků v dobudovaném ležáckém sklepu zleva podsládek Karel Lövenhöfer a Jan Benák z marketingového oddělení pivovaru.
Pivovar uvaří více piva, dostavěl nové sklepy

Na úvod se všech dvacet soutěžících představilo divákům v osobních rozhovorech. Mladší dívky vyzpovídala loňská Miss Polabí Eliška Mátlová. U starších vyzvídal trochu odvážněji zmíněný moderátor, který se neváhal zeptat nejen na představy o budoucí profesi, ale i na osobnější věci, třeba o budoucím partnerském životě.

Večer ozdobilo několik přehlídek dvou poděbradských módních salónů. V modelech se pochopitelně představily soutěžící dívky a už jejich promenády s hudebním podkresem porotě napověděly, které dívky se budou řadit mezi favoritky.

Stěžejní pak byla volná disciplína. Tančily se klasické, výrazové i disco tance. Hrou na kytaru a zpěvem písně Jany Kirschner nadchla budoucí první vicemiss čtrnáctiletá Sabina Uxová. Svůj nevšední temperament a drive potvrdila patnáctiletá Natálie Romportlová. Ta už v úvodním rozhovoru s Alexanderem Hemalou řekla, že touží stát se herečkou. „A jaké role byste si představovala? V této branži je velká konkurence," ptal se zvídavý moderátor. „Chtěla bych hrát takové role jako Jiřinka Bohdalová," nechala skromnost stranou Natálie. Její přesvědčivé vystupování, krása, šarm i pohybové nadání pak čtyři ze šesti porotců přesvědčily o tom, že má být jednoznačně letošní Miss Polabí.

Stejně tak jako bylo jednoznačné rozhodnutí o tom, že druhé místo si odnese už zmíněná Sabina Uxová. Porota pak déle rozhodovala pouze o třetím místě a tedy pozici druhé vicemiss. Ze tří kandidátek nakonec vzešla vítězně nejmladší účastnice soutěže ve starší kategorii, dvanáctiletá Alice Kosičková z Velimi. Je pozoruhodné, že letošní ročník soutěže, které se účastní dívky z Kolínska, Nymburska a Poděbradska, jednoznačně ovládly krásky z prvně jmenovaného regionu.

Loňským vítězem Vesnice roku se stala obec Lípa na Havlíčkobrodsku.
Třináct obcí ze středních Čech bojuje o titul Vesnice roku 2017

V hlasování čtenářů Nymburského a Kolínského deníku o Miss Press si nejlépe vedla šestnáctiletá Eliška Moravcová z Peček, která získala 2 372 hlasů z celkového počtu 6 381 hlasů.

V mladší kategorii se porotě okamžitě také vykrystalizovala vítězná trojice a rozhodování bylo pouze o finálním pořadí. Malou Miss Polabí se nakonec pro letošní rok stala devítiletá Veronika Martínková. A ani vyhlášení této kategorie se neobešlo bez slz dojetí.

Miss Polabí 2017 starší:
1. Natálie Romportlová, 15 let, Červené Pečky
2. Sabina Uxová, 14 let, Kolínska
3. Alice Kosičková, 12 let, Velim

Miss Polabí 2017 mladší:
1. Veronika Martínková, 9 let
2. Viktorie Hovorková, 10 let
3. Gabriela Pácalová, 9 let

Miss Press:
Eliška Moravcová, 16 let, Pečky

Ilustrační fotografie.
Rodiče, kteří nezapsali děti do školek, mají ještě šanci