Stále se zvyšující náklady na likvidaci odpadů nutí města přemýšlet, jak dále motivovat občany k tomu, aby ještě více třídili. Naposledy tento problém řešili zastupitelé v Milovicích.

Předpokládané náklady za odpady v roce 2017 jsou v Milovicích přes 9,96 milionu korun. Ve městě je 10 679 poplatníků, kteří ročně vydají 600 korun na osobu. Město ovšem za každého z nich ještě doplácí 333 korun, přestože přibližně kolem 700 tisíc dostane zpět za tříděný odpad.

Vedení města předpokládá, že celková částka za odpady bude stoupat. „Oproti minulým letům je předpoklad, že město zaplatí odhadem o 1,9 milionu více. Ale to je jen odhad, nevíme, jak bude vypadat skutečnost," uvedl milovický místostarosta Jiří Hlaváček.

Velké vrásky na čele dělají správě majetku černé skládky, které navyšují poplatky o statisíce korun.

Proto se Milovičtí už v tomto roce rozhodli zavést takzvaný pytlový sběr, podobně jako v Nymburce. Systém motivuje lidi k třídění finanční odměnou a funguje tak, že lidé třídí do pytlů označených unikátním kódem dvě komodity, za které se jim pak odečítá částka na ročním poplatku. Papír, za který se jim odečítá za jeden kilogram 3 koruny, a PET lahve, kde je odečet 2 koruny za kilogram. Původní předpoklad byl, že radnice vydá na odměnách za třídění celkem 150 tisíc korun. Nyní však zastupitelé schválili celkovou částku 300 tisíc korun, vyhodnocení se uskuteční v lednu příštího roku.