Za první světové války byl totiž v Milovicích velký zajatecký tábor, později v prostoru cvičila prvorepubliková armáda.

Rekonstrukce se zúčastní až 300 vojáků, na místo bude přistaven i legiovlak, tedy replika vlaku, který legionáři při bojích v Rusku používali. Bude jezdit od 9 do 13 a od 14 do 19 hodin. K vidění budou také repliky dvouplošníků nebo obrněných automobilů.

Ilustrační foto.
Budoucí bazén v Milovicích má svou podobu

Akce začne v 10 hodin pietním aktem na vojenském hřbitově. Samotná rekonstrukce bitvy je naplánovaná od 14 hodin. Účastníci budou mít možnost také zhlédnout divadelní hru Zborov aneb Hrdinové bez patosu. Po celý den budou k vidění ukázky výzbroje a výstroje, výcviku jednotek, dobový tábor a obrněné automobily. Pro děti budou připraveny soutěže v duchu zborovských branných závodů.

Bitva u Zborova je významnou součástí našich dějin. Představovala součást takzvané Kerenského ofenzívy a první významné vystoupení Československých legií na východní frontě. Úspěch československých jednotek byl natolik výrazný, že ruská prozatímní vláda poté zrušila veškerá omezení na formování nových jednotek z českých a slovenských zajatců.

S bitvou jsou spojování hned tři budoucí českoslovenští prezidenti. Zatímco T. G. Masaryk bitvu sledoval z Petrohradu pomocí telegramů a válečných vývěsek, Ludvík Svoboda se jí účastnil v poli jako legionář, kde proti němu podle legendy stál na straně Rakouska-Uherska Klement Gottwald.

Nymburské Gymnázium Bohumila Hrabala se zapojilo i letos do mezinárodního projektu EDISON.
OBRAZEM: Projekt EDISON učí studenty toleranci