Marwan Farid se narodil v roce 1954 v Libanonu. V roce 1974 přišel do ČSSR studovat elektrotechniku na ČVUT (Poděbrady, Praha). V Poděbradech se seznámil s Dagmar Doupkovou, kterou si v roce 1977 vzal. Spolu mají dvě děti. Marwan Farid je od narození křesťanem, členem pravoslavné církve. Již během studia působil několik let na jemenském velvyslanectví v Praze jako tlumočník, později působil v MON – Mezinárodní organizace novinářů. Po roce 1989 podnikal v několika oborech, v současné době provozuje benzinovou pumpu v Pískové Lhotě a ve Špindlerově Mlýně. Bydlí 
v Poděbradech.

Vzhledem k jeho původu a znalosti dění v Libanonu a ohnisku současného napětí 
v Sýrii ho Nymburský deník požádal o rozhovor.

Jak vidíte současnou uprchlickou krizi v Evropě?

Položme si otázku: Proč prchají lidé ze Sýrie, Afganistanu a Afriky? Prchají před násilím a válkou. Už nějakou dobu existuje Islámský stát, který ovládá velké části Sýrie a Iráku a vládne zastrašováním a zabíjením svých odpůrců. Před hrozbou islámského teroru prchají i lidé z Afganistanu 
a Afriky. Migrují i celé rodiny a dávají do riskantní cesty často všechno své jmění. Migrace není pro chudé. Ti musí zůstat doma a podrobit se Islámskému státu včetně toho, že dají k dispozici své dcery. Když se nepodrobí, musí zemřít. Ti šťastní, bohatí, riskují nebezpečnou cestu po moři, kde často umírají utonutím, chladem nebo hladem a pak cestují nelidským způsobem s cílem Německo nebo Skandinávie, nejčastěji Švédsko. Je mi záhadou, proč nemíří třeba do Ruska nebo do bohatých arabských zemí.

Evropské země se zatím nedokázaly domluvit na řešení problému. Jaké řešení vidíte vy?

Prvním krokem je uznání ustavení a legalizace palestinského státu. Pokud nebudou mít Palestinci svůj stát, problém bude trvat. Pak jsou zde rozdílné zájmy některých států. Na jedné straně jsou Sýrie, Rusko a Írán. Podporují Asada. Naproti tomu USA, Evropa a některé arabské státy jsou proti Asadovi. Všichni tvrdí, že jsou proti Islámskému státu. Jak to dát všechno dohromady? Přitom Islámský stát musí z něčeho žít. Prodává ropu, ale kam? Islámský stát má moderní zbraně, špičkovou zpravodajskou, telekomunikační a propagační techniku. Kdo mu to umožňuje? Kdo stojí 
v pozadí? V tom je těžké se vyznat.

Takže řešení nevidíte?

Nevidím. Situaci ovlivňuje také Írán. Revoluce tam vynesla k moci ajatolláha Chomejního. Ten chce Íránu získat jeho dávnou sílu. Začal myšlenkově i finančně podporovat Hizbaláh v Libanonu. Je to „stát ve státě", něco jako politická strana, která má i vojenskou složku. Myšlenkově a nábožensky jsou blízcí šiítům. Hizbaláh podporuje Asada.

Myslíte si, že uprchlická krize může Evropu existenčně ohrozit?

To si nemyslím. Nesmí se dělat zbytečné chyby. Registrace vstupu byla zatím nedostatečná, nebo žádná. Mám na mysli otisky prstů a a další běžné úkony. EU musí vědět koho má na svém území. Souhlasím s českou vládou 
v tom, že je třeba důsledně hlídat schengenský prostor. Hranice Evropy. Uzavřít ten prostor tak, jak to kdysi bývalo. Uprchlíky musíme brát v úvahu. Zima už se blíží a co budeme dělat s těmi dětmi? Necháme je zmrznout na polích? Musíme se tím zabývat.

A po pařížských událostech je to zvláště aktuální…

Ano, a já vidím velké riziko. Ti lidé, kteří už zde jsou, 
i ti,kteří teprve přijdou a nenajdou zde přiměřené podmínky k životu, se budou radikalizovat a budeme mít velké starosti. Ze zkušeností víme, že se to může týkat třeba až třetí generace. Podaří se je integrovat a vychovat tak, aby byli spokojení? 

A ozývají se hlasy, že i ti méně úspěšní a ti kteří se dostanou jen k horší práci, se začnou také radikalizovat a inklinovat k extrémistům.

Ano, takové nebezpečí existuje. Ale mezi uprchlíky jsou i inteligentní lidé až po vysokoškoláky a akademiky. Ty je třeba přijmout a dokonce je vyhledávat.

Pane Faride co se podle Vás stane, bude-li IS poražen? 
A naopak, když zvítězí a bude expandovat do dalších arabských zemí a možná i do Evropy?

Zvítězit podle mého soudu nemůže a nesmí.V této době probíhá jednání mezi rozhodujícími zaangažovanými silami- USA, Evropa, Rusko 
a vzhledem k událostem 
v Paříži, je nejaktivnější Francie. Proti minulosti, kdy IS byl jen cílem bombardování, se mají připojit do boje 
i pozemní jednotky.

Bude-li Asad nucen odejít ze své funkce, máte představu, kdo by ho mohl nahradit?

Nemám žádné obavy, že by se v Sýrii nenašel vhodný člověk, který by tuto zemi dokázal vyvést z chaosu a nasměrovat ji k prosperitě. Těžší asi bude zvolit ho v regulérních volbách.

Když říkáte regulérní, máte na mysli svobodné a demokratické. Je to tak?

Ano, a těch by se měli zúčastnit všichni Syřané, kteří o to budou stát. Jenže několik milionů Syřanů bylo nuceno odejít ze země. Dostat tyto lidi k volebním urnám, bude složité. Jak potom takové volby dopadnou, to může ovlivnit nynější i budoucí situace uprchlíků v Evropě. Jak se k nim budeme chovat a jakou zkušenost zde získají. To je velmi důležitý moment, který si mnozí Evropané neuvědomují. Nevím, jak moc si to uvědomuje paní Merkelová.

Kanadská vláda oznámila, že se postará o uprchlíky ze Sýrie, ale výhradně o ženy a děti, nebo celé rodiny. Myslím, že je to dobrý způsob jak zmenšit riziko infiltrace budoucích teroristů. Není to prozíravý způsob pomoci?

Přístup kanadské vlády 
k problému imigrantů je mi sympatický. Pomáhá těm uprchlíkům, kteří jsou naprosto bezbranní a nejvíce zranitelní.

Zdá se, že mnoho mladých lidí je fascinováno islámem. Jak si to vysvětlujete?

To je pravda a měli bychom na tuto otázku hledat odpověď. Obávám se, že do náruče islámu nacházejí nejčastěji cestu ti mladí lidé, kteří jsou ze společnosti ve své zemi nějak vyřazení. Buď vinou systému, nebo svojí. Islám více naplňuje jejich touhu po uplatnění. Přál bych si, aby z toho vyrostli dříve, než napáchají spoustu křivd, zbytečné bolesti 
a ztrát na životech. A naše globální společnost by možná měla usilovat všemi svými silami, aby byla spravedlivá a poskytovala šanci k uplatnění skutečně všem, kromě lenochů, kteří pracovat nechtějí.

Kdo to všechno platí? Podporuje IS někdo finančně?

Myslím, že získává prostředky převážně z prodeje ropy, kterou na svém území těží. Zatím jsem neslyšel a nečetl, kam ji prodává a kudy vede její cesta ke konečnému spotřebiteli. S tím je spojen 
i nákup zbraní a munice. Věřím, že se to brzy dovíme.

Nedávno sestřelili Turci ruské letadlo. Nezkomplikuje to situaci v Sýrii?

Už se stalo. Pánové Putin 
a Erdogan mi připadají jako ruský car a turecký sultán. Myslím si, že sankce nic nevyřeší, jen to zhorší ekonomickou situaci v obou zemích. Sám jsem zvědav na další vývoj jednání, když Turecko je členem NATO. 
V Bruselu probíhá summit NATO (29.11.), v příštím týdnu se dozvíme více.

JOSEF BUBENÍK