Prakticky to znamená, že z celkem devatenácti přijatých žádostí podpořila rada města všechny, a to celkovou částkou 1 250 tisíc korun. To je o 200 tisíc korun více než v předchozím roce.

„Oproti roku 2016 byla na letošní rok částka na dotace v sociální oblasti navýšena o 200 tisíc korun, a město tak může podpořit poskytovatele sociálních služeb v Nymburce větší částkou. Podporujeme služby pro děti a rodiny, seniory, osoby postižené duševně i fyzicky, oběti domácího násilí a trestných činů a samozřejmě prevenci na školách (drogy, šikana, nebezpečí na internetu a podobně), která je z mého pohledu velmi důležitá," vysvětlila místostarostka Gabrielová.

Areál nymburské nemocnice.
Kraj nadále počítá s akutní péčí v nymburské nemocnici

Výše přidělených dotací se pohybovala od 10 do 250 tisíc korun v závislosti na významu a rozsahu poskytovaných služeb. Nejvyšší částky získal tým terénní sociální rehabilitace spadající pod Fokus Mladá Boleslav a Nízkoprahové centrum provozované neziskovou organizací Semiramis.

Tým terénní sociální rehabilitace se zaměřuje na provázení duševně nemocných klientů v jejich každodenním životě.

Schválený grant využije na personální zajištění stávajících služeb i novinky, kterou je chráněné bydlení komunitního typu. Nedávno otevřené zařízení je určeno pro osoby s dlouhodobým duševním onemocněním, které ztratily dovednosti potřebné pro samostatné bydlení a jsou dlouhodobě nebo opakovaně hospitalizovány v psychiatrické nemocnici.

Řidič autobusu. Ilustrační foto.
Stávkovat se nebude, věří krajský radní

Díky chráněnému bydlení mohou fungovat jako v jiné obyčejné domácnosti. „Přímo v chráněném bydlení působí manažer terénního týmu osm hodin denně. Vzhledem k tomu, že sem přešel jeden pracovník z týmu terénní sociální rehabilitace, bylo třeba přijmout dalšího spolupracovníka, což nám umožňuje právě dotace města Nymburk," říká Radka Kubínová, vedoucí Centra terénní sociální rehabilitace, pod něž chráněné bydlení spadá.

Doplňme, že kapacita chráněného komunitního bydlení v Nymburce je šest klientů, v současné době ji využívají čtyři klienti a v blízké době bude kapacita naplněna zcela.

Nízkoprahové centrum se stará o děti a mladé lidi z Nymburka a blízkého okolí nacházející se v nepříznivé sociální situaci. V tomto případě počítá vedení s využitím dotace na udržení stávajícího provozu. „N klub je velmi vytížený. V současné době máme denní návštěvnost přes dvě desítky dětí, což klade velké nároky na pracovníky, aby zajistili zázemí pro děti, které jinak nešťastně tráví svůj čas na ulici. Vzhledem k podfinancování těchto služeb ze strany státu je pro nás podpora města Nymburk zásadní," uvádí Miroslav Zavadil, ředitel Semiramis.

Částky 100 a více tisíc dále získalo například Centrum adiktologických služeb spadající pod Laxus nebo Centrum rodinného poradenství rovněž v rámci Semiramis.

Nadjezd v Lysé nad Labem.
Nadjezd v Lysé uzavře na dva roky na podzim