Skvělého úspěchu dosáhli dva studenti z Nymburska.

V rámci celostátního finálového kola soutěže Svačina roku s Rio mare, které se konalo v Praze, si vítězství odnesla šestnáctiletá Lucie Hlaváčková ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Městci Králové. Na třetím místě skončil Matěj Kohout ze Středního odborného učiliště společného stravování v Poděbradech.

Studentka z Městce získala odměnu 10 000 korun. Třetí místo a 4 000 Kč si odnesl Matěj Kohout z Poděbrad.

„Jsem šťastná, že se mi podařilo s mým receptem uspět. Zkusila jsem celkem čtyři výrobky a právě toustové řezy se mi zdály jednak nejchutnější a jednak také dobře vypadaly. Byly hezké a barevné," popisuje dívka ze druhého ročníku učebního oboru kuchař – číšník.

Do korespondenčního kola přihlásilo své recepty celkem 96 studentů ze 24 středních škol. Odborná porota vybrala nakonec 12 finalistů. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák Rio Mare nebo krém Rio Mare Paté. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Finále proběhlo 10. prosince 
v Praze.
Ve finále ocenila odborná porota v čele s Vladimírem Pickou tři soutěžící a jeden soutěžící obdržel zvláštní cenu dětské poroty. Studentka Lucie Hlaváčková z Městce Králové vyhrála gastronomickou soutěž Svačina roku 
s Rio Mare s receptem na „Toustové řezy s Rio Mare". Pokrm na druhém místě „Tuňákový salát s cizrnou a bylinkovou bagetou" připravila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Na třetím místě, s receptem na „Celozrnné palačinky s lososovým krémem", skončil Matěj Kohout z Poděbrad. Dětská porota ocenila „Tuňákový salát s dresinkem" od Tomáše Janíčka 
z Olomouce.

Ředitel pořádající společnosti Bolton Czechia Richard Krejčí k proběhlé soutěži uvádí: „Soutěží jsme představili tuňáka jako chutný a zdravý produkt bohatý na bílkoviny, který je vhodný pro přípravu rychlé a moderní svačiny a představuje důležitou složku kompletní a vyvážené stravy. Spotřeba ryb je v České republice výrazně pod průměrem vyspělých zemí a je nižší, než jsou doporučení výživových specialistů. Tuňák je velmi dobrou rybou pro děti a dospívající; cílem soutěže bylo příhodnými recepty přiblížit zdravé a chutné tuňákové maso právě mladé generaci. Tento úkol se podařilo splnit – nejen kvalita soutěžních produktů, ale také poctivá práce a zručnost budoucích profesionálních kuchařů nás velmi potěšily."

V živém finálovém kole 12 účastníků připravovalo pokrmy před odbornou porotou. Předsedou poroty a odborným garantem soutěže byl Mistr Kuchař Vladimír Picka, který popisuje hodnocení finálových receptů: „Finalisté měli na přípravu 5 porcí 20 minut. Porota hodnotila u pokrmu chuť, dodržení motivu dle zadání, kreativitu, složení receptury a techniku přípravy." V prvním korespondenčním kole soutěžící připravili a nafotili pokrm, který zaslali společně s vyplněným průvodním listem. Ten obsahoval kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept.

Do prvního ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se přihlásilo celkem 96 studentů z 24 škol. Alespoň jednoho zástupce v soutěži mělo 10 krajů České republiky. Autor nejlepší svačiny získal poukázku na nákup 
v hodnotě 10 000 Kč, odměna za druhé místo byla v hodnotě 
6 000 Kč a za třetí místo 4 000 Kč. Hodnota zvláštní ceny dětské poroty byla 5 000 Kč. Pořadatel soutěže společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare, rozdala na cenách celkem 25 000 Kč.

RECEPT NA TOUSTOVÉ ŘEZY S RIO MARE

Suroviny (5 porcí): 400 g toustového chleba, 125 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 100 g papriky, 100 g okurky, 5 g bílého pepře, 30 g okurkové mřížky, 5 g citronové šťávy, 5 g čerstvého kopru Postup: Do misky vložíme na malé kostičky nakrájenou papriku a okurku. Přidáme tuňákový krém Rio Mare Paté, citrón, nasekaný kopr, bílý pepř a vše důkladně promícháme. Ořízneme okraje u toustového chleba a na první plátek klademe směs a vložíme druhý plátek. Vytvarujeme do čtverce. Přepůlíme nožem a servírujeme na talíř. Dozdobíme okurkovou mřížkou.

RECEPT NA CELOZRNNÉ PALAČINKY S LOSOSOVÝM KRÉMEM 

Suroviny (5 porcí): 250 g hladké celozrnné mouky, 500 g mléka, 2 vejce, 1 lžička oleje, 100 g lososového krému Rio Mare Paté, 200 g taveného sýra, 20 g kopru, 150 g papriky, 150 g rajčat, 150 g čínského zelí, 1/2 citronu (citronová šťáva), sůl Postup: Rozšleháme vejce, přilijeme mléko a olej, vmícháme mouku a osolíme. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Smažíme na pánvi vymazané olejem z obou stran. Lososový krém Rio Mare Paté ušleháme se sýrem, zakápneme citronem, osolíme a přidáme nasekaný kopr. Hotovou lososovou pěnou potíráme palačinky, doplníme zeleninou nakrájenou na nudličky a balíme jako palačinky nebo šátečky.