Komunální volby se pochopitelně týkají také dvou menších měst na Nymbursku.

Obě sídla mají řadu společných prvků. Kromě přibližně stejného počtu obyvatel – tři tisíce – zasedá na radnicích obou měst patnáctičlenné zastupitelstvo.
Zvolení starostové tu mají vždy poměrně dlouhou „trvanlivost". V minulých volbách porazili ostatní kandidáty doslova na hlavu. Jak Cecilie Pajkrtová (ODS) 
v Sadské, tak Milan Pavlík (nez. za ČSSD) v Městci Králové získali od voličů suverénně nejvíce hlasů a už pár hodin po volbách nebylo pochyb, že budou prvním mužem, respektive dámou i pro další čtyřleté období. Podaří se jim za pár týdnů podobný úspěch zopakovat?

A ještě jeden fakt mají před nadcházejícími volbami obě města společný. V obou bylo sestaveno pět kandidátek po patnácti členech. V každém městě tedy kandiduje 75 uchazečů.

Městec: vzpoura „juniorů"?

Zajímavou alternativu 
v Městci nabízí z pohledu místních ostřílených zastupitelů téměř juniorská kandidátka sdružení Proměstecko. Vede ji třicetiletý podnikatel Martin Robovský. V rámci známého hesla Johna Lennona „Nevěřte nikomu nad třicet!" pak ani dalším čtyřem kandidátům v pořadí není více než 30 let. Pozoruhodná je účast také Milana Pavlíka na 12. místě této kandidátky. Nejedná se však o místního starostu, nýbrž jeho sedmadvacetiletého syna, který je tak otci přímým konkurentem.

Když zůstaneme u rodiny Pavlíkových, starosta je podle očekávání lídrem kandidátky ČSSD. Znovu kandiduje jako nezávislý, stejně jako jeho třináct spolukandidátů na listině. Jediným členem sociální demokracie na kandidátce této strany je tak na šestém místě podnikatel Jaromír Zezulka. Pokud jsme u předchozí kandidátky mluvili takřka 
o juniorce, v tomto případě je tomu téměř opačně. Pouze jedinému kandidátovi ještě nebylo 40 let, a tím je na 7. místě osmatřicetiletý podnikatel Petr Lehký.

Stávající místostarostka 
a místní oblíbená zubařka (pokud se obecně o nějakém zubaři dá říci, že je oblíbený) Alžběta Chrzová stojí v čele kandidátky Nezávislé 15. Hned tři kandidáti pocházejí ze školního prostředí. Na třetím místě je zapsán ředitel základní školy Petr Novák, na osmém jeho zástupkyně Hana Zmrhalová a o výchově dětí ví své i učitelka mateřské školy Monika Bartáková na 10. místě. Zda je to dostatečná kvalifikace i pro zasedání v místní samosprávě, posoudí voliči.
Zbývají kandidátky dvou pravicových stran. Lídrem za TOP 09 je už dlouholetý zastupitel a bankovní úředník Zbyněk Matoušek. Pozoruhodná je účast někdejšího starosty Miloše Valenty na 10. místě této kandidátky. Profese většiny kandidátů napovídají, že rozhodně jde o vzdělané adepty. Na kandidátce nalezneme lékárnici, programátora, redaktora a dva obchodní manažery.

Za ODS se do čela postavila podnikatelka Radomíra Joštová. Pakliže jsme zmínili na kandidátce Nezávislé 15 zástupkyni ředitele školy Hanu Zmrhalovou, pak její manžel Václav Zmrhal jí konkuruje na druhém místě právě kandidátky ODS. A ještě jednu zajímavou rodinnou vazbu nalezneme na této kandidátce. Na čtvrtém místě kandiduje místostarostka z předchozího volebního období Jarmila Kowalczyková Denigerová. Hned za ní je na pátém místě její otec, dlouholetý učitel matematiky na základní škole Jiří Knap.

Městečtí voliči tedy budou mít před sebou jednu zásadní otázku: dají mandát stávajícímu starostovi Milanu Pavlíkovi i do třetího volebního období, nebo dojde k „velkému třesku"? Ovšem prakticky totéž budou řešit voliči v Sadské. Místní starostka stojí 
v čele města ještě o něco déle.

Sadská: kandiduje 
i Eva Jurinová

Jak už bylo řečeno, také 
v Sadské sestavili pět kandidátek po patnácti lidech.

Jednu z opozičních listin vede stávající zastupitel 
a místní hostinský Alois Bultman. Kandidátka nese název Změna pro Sadskou a na třetím místě objevíme televizní moderátorku a novinářku Evu Jurinovou. O pět míst níže je na seznamu i její manžel Václav Jurina. Čtvrté místo obsadil i nedávný kandidát do Evropského parlamentu a člen Pirátů Martin Shánil.

Naopak koaliční kandidátku, na jejímž čele stojí starostka Cecilie Pajkrtová, sestavila ODS. Řada kandidátů 
z čelních pozic už má zkušenosti z práce v zastupitelstvu a jejich volbou by obyvatelé Sadské potvrdili stávající kurz ve vedení města. Jedním z nich je i zástupce ředitele nymburského gymnázia Martin Lébl. Ten oproti minulým volbám „změnil trikot". Zatímco ve stávajícím volebním období hájí barvy Sdružení nezávislých kandidátů – Naděje pro město Sadská, nyní přestoupil do „stáje" ODS.

Už zmíněnou kandidátku SNK – Naděje pro město Sadská povede i letos místostarosta Jiří Jeník. Také lidé z této kandidátky jsou součástí koalice a dlouhá léta přirozeným partnerem pro kandidáty z ODS. Na předních místech nalezneme například čtyřiadvacetiletého hasiče Tomáše Slabého nebo devětatřicetiletého IT specialistu Pavla Švíku.

Zpět do opozičních, čistě levicových řad. Výrazně omladila kandidátka místní sociální demokracie. V jejím čele stojí šestadvacetiletá studentka Michaela Štefková. Za ní je jen o tři roky starší produktový manažer Jaroslav Lambert a ani třetí místo nepaří ctihodnému kmetovi. Na něm je třiatřicetiletý IT specialista Jan Pfeifer.

To komunistickou kandidátku už tradičně vede matador zdejší politické scény 
a někdejší poslanec Václav Frank. Opřít se může například o zahradníka už rovněž se zkušenostmi ze zastupitelstva Karla Skřivánka, případně také o svého syna Pavla Franka, který je na sedmém místě této listiny.

LÍDŘI KANDIDÁTEK V MĚSTCI KRÁLOVÉ

ČSSD – Milan Pavlík – starosta, bankovní úředník
Nezávislá 15 – Alžběta Chrzová – místostarostka, zubní lékařka
Proměstecko – Martin Robovský – podnikatel
TOP 09 – Zbyněk Matoušek – bankovní úředník
ODS – Radomíra Joštová – podnikatelka

LÍDŘI KANDIDÁTEK V SADSKÉ

ODS – Cecilie Pajkrtová – starostka
Změna pro Sadskou – Alois Bultman
SNK – Naděje pro město Sadská – Jiří Jeník – místostarosta
ČSSD – Michaela Štefková – studentka
KSČM – Václav Frank – důchodce