O tom, že se Lysá chystá pro své sportovní nadšence z řad dětí i dospělých pořídit takzvanou pump tarackovou dráhu, Nymburský deník už čtenáře informoval.
V neděli se tento záměr stal skutečností. Na Husově náměstí se objevila dráha pro cyklisty, in-line bruslaře, koloběžkáře nebo skateboardisty. Jedná se o uměle vytvořený okruh o délce přibližně 36 metrů se zvlněným povrchem, na němž se cyklista pohybuje díky pohybu připomínajícímu pumpu – nahoru a dolů. Princip této speciální dráhy je založen na tom, že kolo pohání setrvačnost a cyklista mu v tom pomáhá pohybem těla nahoru a dolů, takže nemusí ani šlapat.

Dráha ovšem nezůstane na náměstí, ale bude přesunuta do oploceného sportovního areálu Základní školy Komenského.

Podle jednatele dodavatelské firmy Jaroslava Vašuta jde o certifikovanou dráhu české výroby a s českým patentem, která má záruční dobu dva roky. „Jde o světový unikát v této kvalitě a v tomto provedení, technologie výroby je profesionálně udělaná, že se blíží automobilovému průmyslu. Je tam použita speciální sklolaminátová vrstva s protiskluzovou úpravou. Povrch byl vyvíjen celou řadu let a dává městu jistotu, že bude mít stále stejné parametry a vlastnosti. Po celou dobu záruky se dělá servis, ale naším zájmem je, aby toto zařízení bylo svým způsobem bezúdržbové," uvedl Jaroslav Vašut s tím, že je ovšem nutné, aby dráha byla užívána tak, jak má být. To znamená, že je nutné používání bezpečnostních prvků, tak, aby ti, co zařízení používají, měli přilby a chrániče, aby dodržovali provozní řád, který je vždycky u dráhy umístěn.

Město Lysá nad Labem získalo na stavbu dráhy, která stojí 700 tisíc korun, dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ČR z programu „Cestování dostupné všem" ve výši 300 tisíc korun, zbylých 350 tisíc zaplatí Lysá ze svého rozpočtu, což odsouhlasili zastupitelé v červenci.
„Tato dráha se dá různě rozšiřovat a věřím, že bude sloužit všem mladým sportovcům," řekl při slavnostním otevření dráhy starosta města Karel Otava s tím, že se chystá dráhu sám vyzkoušet, až bude zařízení na chvilku volné.