Kino dává hořkou komedii  

Poděbrady – Zámecký biograf v Poděbradech promítá ve středu 30. srpna od 19 hodin komediální drama Akiho Kaurismäkiho s názvem Druhá strana naděje. Je to příběh stárnoucího podomního obchodníka Wikströma, který zakoupí nevýdělečnou restauraci na zapomenutém helsinském dvorku. Brzy se ukáže, že nepřístupná slupka málomluvného hrdiny skrývá veliké srdce – to když Wikström nabídne práci o poznání mladšímu muži, který se dílem osudu nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci.

Děti si užijí tanec i Hurvínka  

Lysá nad Labem – Večer pro děti. Tak se dá specifikovat program letního kina, který připravili organizátoři na čtvrtek. Od 19 hodin čeká děti dvouhodinová diskotéka, po které bude od 21 hodin následovat premiérově promítaný animovaný film Hurvínek a kouzelné muzeum. Film vznikal sedm let a pracovali na něm přední evropští scénáristé, výtvarníci a animátoři. 

Fotograf vystavuje v kapli

Nymburk – Čtvrtá výstava letošního léta je k vidění v kapli sv. Jana Nepomuckého. Návštěvníci si tentokrát prohlédnou fotografie Ondřeje Tichého, umělce, který hledá inspiraci v přírodě kolem rodného Křince a nymburského Zálabí, kde nyní žije. Tichý studuje fotografii na brněnské škole PhotoGenia. Výstavu je možné zhlédnout od 28. srpna do 9. září, denně od 10 do 16 hodin. 

Jaroslava Štětinová, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Středočeského kraje.
Jaroslava Štětinová: Rodiče by měli děti povzbuzovat

Hasiči slaví sto třicet let  

Dobšice – Dobšičtí dobrovolní hasičů slaví první zářijovou sobotu 130 let trvání svého sboru. Začátek je hodinu po poledni na místním hřišt. Hasiči obdrží od obce slavnostní prapor, který bude vysvěcen jáhnem Dmytrem Romanovským. Návštěvníky tam čekají ukázky zásahu hasičských záchranných sborů, požární útok žen a retro útok mužů nebo ukázku výcvik psů. Pořadatelé zajistili rovněž projížďky koňským spřežením nebo velké skákací nafukovací hasičské auto a skákací hrad.

Výprava projde zahradou  

Lysá nad Labem – Na Strašidelnou výpravu, kterou pořádá Rodinné centrum Parníček, se mohou těšit děti už druhou sobotu v září. Účastníci výpravy se shromáždí u bočního vchodu do zámecké zahrady od Základní školy J. A. Komenského před osmou večer. Úderem celé se malí odvážlivci vydají na cestu. Pořadatelé upozorňují, že je možné účastnit se výpravy s baterkami i bez nich. Akce je naplánovaná do 22 hodin. 

Jiřinku pokřtí Aleš Cibulka  

Sloveč – Už sedmnáctý ročník Jiřinkových dnů pořádá slovečské zahradnictví Dahlia. Návštěvníci Jiřinkových dnů se mohou těšit na výstavy i kulturní program. A jako každý rok se bude v rámci programu křtít nová odrůda jiřiny, kterou tentokrát do světa květin přivítá herec, moderátor a bavič Aleš Cibulka. Křest je na programu v sobotu 9. září v 15 hodin. Letošní novinka se bude jmenovat Tobogan a ponese jméno stejnojmenného rozhlasového pořadu, který bude Aleš Cibulka od 11 do 12 hodin vysílat živě ze sálu slovečské hospody. 

Závody motocyklů Dymokurský okruh.
Dymokurský okruh ožije o víkendu opět závody motocyklů

Rádio Region slaví  

Poděbrady – Rádio Region oslaví v sobotu 2. září narozeniny. Akce se uskuteční na lázeňské kolonádě od 13 hodin. Posluchači se mohou těšit živě na Věru Martinovou, Pavla Vítka, Janu Chládkovou, Marcela Zmožka, Karla Kahovce, legendárního Viktora Sodomu s kapelou George & Beatovens a na osobitý humor Josefa Mladého. Pro všechny účastníky narozeninové párty je vstup na všechny koncerty zdarma. 

Rodiče čeká tábor  

Poděbrady – Příměstský tábor připravila cvičná zahrada při zemědělské škole v Poděbradech pro rodiče od středy 30. srpna do pátku 1. září, vždy od 9 do 15 hodin. Budou tam mít například možnost vyrobit si jogurt nebo sýr, umlít obiloviny a upéct placky, možnái chleba. Je nutné se předem přihlásit na pavel.znaminko@seznam.cz. 

Vyšel průvodce  

Poděbrady – Polabské muzeum vydalo publikaci historičky Jany Hrabětové Poděbrady – Průvodce po přírodních a historických zajímavostech města a okolí. Jedná se o stručného a praktického průvodce po přírodních a historických zajímavostech města a nejbližšího okolí, po muzeích a místech, vztahujících se k významným osobnostem. Je určen především místním obyvatelům, kteří se zajímají o město. Publikaci je možné zakoupit v muzeu.

Věnují se duševnímu zdraví  

Nymbursko – Týdny duševního zdraví v režii nymburského střediska Nymburk Fokus začínají tuto sobotu od 9 do 16 hodin trhem Na Rejdišti v rámci Nymburského posvícení a jarmarku. Akce pokračuje ve čtvrtek 21. září od 8 do 14 hodin prezentací služeb ve stánku na náměstí Přemyslovců. Den otevřených dveří se uskuteční v úterý 26. září ve všech střediscích v Nymburce. V říjnu doplní Týdny výstava v kavárně Strejda Burger a prodejní trh v Lysé nad Labem.

Ilustrační foto
Deník hledá redaktora