Radnice opraví zeď u Kaplanky

Nymburk – Vedení radnice oznámilo, že chystá investici do rozpadající se zdi u hradební věže Kaplanka. „U Starého děkanství a věže Kaplanky, která je součástí nymburských hradeb, město opraví chátrající ohradní zeď. Ta je v současné době ve velmi špatném technickém stavu, místy je zbořená a podepřená trámy,“ konstatoval mluvčí radnice Petr Černohous. Termín dokončení stavby je plánován do 16. října. Akce by měla stát přes šest set tisíc korun. Podrobněji se k úpravám nymburské památky vrátíme v příštích dnech. 

Romanka je otevřena denně

Hrubý Jeseník – V době prázdnin až do 31. srpna je otevřena rozhledna Romanka v Hrubém Jeseníku denně od 10 do 13 hodin a od 14 do 17 hodin. Rozhledna stojí na uměle vytvořeném kopci, vysokém pouhé čtyři metry, v němž je ukryto technologické zázemí tří vysílačů. Z umělého pahorku vyrůstá padesátimetrový betonový sloup, který je až do poloviny své výšky ukryt za kovovou konstrukcí rozhledny. Samotná rozhledna má trojúhelníkovitý půdorys a je rozčleněna do několika pater s vyhlídkovými plošinami. Na horní plošinu ve výšce 26 metrů vede 116 kovových roštových schodů.

Zákaz vjezdu kamionů. Ilustrační foto.
Pražský zákaz kamionů ohrozí řidiče v kraji, varuje hejtmanka

Týmy se zúčastní memoriálu

Dlouhopolsko – Sportovní klub pořádá v sobotu 22. července od 8.30 hodin 45. ročník Memoriálu Jaroslava Zlatníka a Josefa Teslíka. Proti sobě se postaví Dlouhopolsko, Hradčany, Sloveč Lužec a Převýšov B. Bude hrát každý s každým na zkrácené zápasy. Poločas bude pouhých pětadvacet minut. 

Dobšičtí si posedí s cimbálovkou

Dobšice – Polovina letních prázdnin už se pomalu blíží a v Dobšicích se rozhodli, že ji oslaví v Obecní restauraci při muzice. A ne při ledajaké. Přijede tam cimbálovka, parta skvělých muzikantů, při které si mohou zájemci jen tak posedět u vínečka nebo si zatančit a zazpívat nejhezčí české a moravské písničky. Venkovní posezení s cimbálovkou, pokud bude příjemné počasí, se bude konat v sobotu 29. července od osmnácti hodin. Nebudou chybět specialityz udírny.

Ekocentrum oslaví žně

Oškobrh – Pořadatelé z Ekocentra Huslík zvou v sobotu 22. července na oslavu žní na vrch Oškobrh. „Společně připravíme očistný oheň, oltář a hostinu. Uvážeme panny a panáky z obilí, projdeme očistným rituálem, zazpíváme si a strávíme noc na Oškobrhu,“ zvou organizátoři. Je možné si přinést své rituální předměty, oltář i snop obilí na výrobu panáka. Sraz je v 18 hodin v Ekocentru Huslík nebo v 19 hodin pod Oškobrhem ve směru od Opolan.

Záběry z fotopastí a fotografů dokazují, že šakali se u Milovic natrvalo usadili a množí se.
U Milovic se rozmnožili šakali! Fotopast zachytila kojící fenu