Podle odborníků bude pro nejbližší období dominantním alergenem ještě stále pyl dubu, hojný bude pyl buku a jehličnanů. Postupně bude přibývat pylu jitrocele a šťovíku. Koncentrace pylu řepky olejky se bude držet na stejné úrovni. Pozvolna se bude rozbíhat plná sezona trav. Koncentrace pylových alergenů v ovzduší je závislá na lokální situaci, na Nymbursku by mohl déšť pomoci.

Václav Hudeček vzpomíná

Nymbursko – Jakou vazbu na střední Čechy mají známé osobnosti? Řada z nich tu bydlí, řada z nich tu tráví svůj volný čas. Každou sobotu po 13. hodině ve vysílání Českého rozhlasu Region si jednu ze známých osobností pozve k mikrofonu Pavel Vítek v pořadu Tady to znám. Hostem dalšího vydání bude rodák z Rožmitálu pod Třemšínem – houslový virtuos Václav Hudeček. Dnes hodinu po poledni na frekvenci 100,7 FM.

Členové klubů vojenské historie a legionářské obce z celé České republiky připomněli pod nymburskými hradbami události z července roku 1917.
OBRAZEM: Pod nymburskými hradbami si lidé připomněli boje Čechů proti Čechům

Poděbradka hraje seniorům

Třebestovice – Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady pořádá ve společenském sále v Třebestovicích zábavné odpoledne pro seniory ke Dni matek. Akce se koná 25. května od 14 do 17 hodin. K poslechu a tanci tam bude hrát Poděbradka pod vedením Oldy Hořáka. Pořadatelé zajistili i možnost svozu autobusem. K účasti je potřeba se přihlásit do 19. května na telefonním čísle 775 890 919.

Dobšané slaví deset let

Dobšice – Den plný zábavy, hudby, potkávání, kultury, dobrého jídla a pití připomene 27. května deset let od existence spolku Dobšané, výročí 150 let dobšických Božích muk a 110 let od narození významného rodáka Zdeňka Pohla, prvního vítěze pardubické Zlaté přilby. Program začíná v poledne před Dobšickým šenkem. Slavnostní zahájení oslav s přípitkem všech Dobšanů a dobšickou hymnou se koná v 15.45 hodin. Lidé se dále mohou těšit na dechovku Františka Kmocha i další kapely, mažoretky i připomínku dobšických předků. V 19 hodin přijde čas podvečerního překvapení.

Gurmáni přispějí na charitu

Nymburk – Restaurant Day s ochutnávkami specialit vyrobených přímo účastníky se koná ve farní zahradě na Kostelním náměstí v sobotu 20. května od 11 hodin. Od 12.30 hodin tam zahraje tak trochu jiná cimbálovka Ponk. Výtěžek bude použit pro potřeby farní charity.

První letošní mládě zubrů se narodilo v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, na pastvině u Benátek nad Jizerou.
Narození nové zubří slečny potvrdilo plodnost býka